Nöjda språkrör.

Mp byter fot och slopar EU-utträdet

Uppdaterad 16:20
Miljöpartiet vill inte längre att Sverige ska lämna EU. I en medlemsomröstning säger 55 procent av medlemmarna att utträdeskrav ska slopas och 44 procent att det ska vara kvar. Knappt hälften av medlemmarna deltog i omröstningen.

– Jag är förstås glad över det resultat som vi har fått, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Men hur glad är du över att du har delat partiet i nästan två lika stora delar?

– Förhoppningsvis är en medlemsomröstningsbeslut, med så många deltagare, kommer att mötas av större respekt och vara svårare att ifrågasätta än de beslut vi har haft tidigare där det ständigt på varje kongress har kommit nya motioner om att det ska rivas upp.

När miljöpartiet nu byter linje är det ett stycke partihistoria som skrivs. Det är stor skillnad på att vilja vara kvar i EU jämfört med att vilja gå ut.

Samtidigt finns det anledning att komma ihåg att miljöpartiets inställning i alla politiska sakfrågor som gäller EU är oförändrad.

Men miljöpartiet blir nu ändå ett annat slags parti än hittills. Språkröret Peter Eriksson jämför med Junilistan.

– Man kan säga att det blir en förändring lite i stil med den hållning som Junilistan hade i det senaste EU-parlamentvalet, alltså starkt EU-kritiska men ändå acceptera att Sverige är kvar som medlem, säger han.

Men eftersom miljöpartiet vill samregera med socialdemokraterna blir nu det politiska livet enklare för miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

– Ja, det blir enklare för mig. När jag har försökt att kritisera olika miljöpolitiska ställningstaganden i unionen så har jag varje gång fått tillbaka att varför ska vi lyssna på det, ni vill ju ändå inte vara medlemmar, säger hon.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tycker inte omsvängningen har så stor betydelse för ett eventuellt samregerande.

– Det påverkar inte det mycket bra samarbete som vi har med miljöpartiet, säger hon.

Och vänsterpartiets Lars Ohly kommer nu in i ett nytt läge när hans parti blir ensamt i riksdagen om kravet att Sverige ska ut ur EU.

– Om vi är ensamma med det kommer det naturligtvis öka utrymmet för oss, men egentligen är det sorgligt, säger han.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista