Rekordhög representation på Sida

Biståndsorganisationen SIDA är den statliga myndighet som lägger mest pengar på intern representation. Tusentals kronor per anställd går till fikabröd, frukt, alkohol och informationsmöten.

– Det som ligger bakom de här kostnaderna – en del tycker jag är väldigt motiverat – är bland annat att vi betalar kaffe och frukt till personalen. Detta kostar i år totalt 2,1 miljoner kronor och det tycker jag är rimligt, säger Anders Nordström, generaldirektör på SIDA.

– Däremot kan vi kanske förhandla med våra leverantörer och se om vi kan få ner kostnaderna mer. Sedan finns det också andra kostnader för personalvård och där tycker jag att vi ska titta mer i detalj och se om vi kan få ner de kostnaderna.

Förra året gick 15,4 miljarder kronor genom SIDA till olika biståndsprojekt. Organisationens huvuduppgift är att genom biståndsinsatser förbättra människors levnadsvillkor i u-länder.

Samtidigt är SIDA den myndighet som lägger mest pengar på representation, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Genomsnittsmyndigheten lägger knappt 1 700 kronor per anställd på representation.

Men biståndsorganisationen SIDA lägger ut i genomsnitt 8 105 kronor. Det är tre gånger så mycket som regeringskansliet och närmare 40 gånger mer än Kriminalvården som befinner sig längst ner på listan med i genomsnitt 211 kronor per anställd, enligt DN:s granskning.

Men Sidas Anders Nordström hävdar att uträkningen är fel.

– Den siffra som Dagens Nyheter presenterar är räknad på ett felaktigt antal anställda. DN har räknat på de anställda som vi har i Sverige, men kostnaden omfattar också de som befinner sig i fält.

– Räknar man in dem kommer vi ner på 5 500 kronor per anställd, men jag tycker fortfarande att siffran är hög, säger Anders Nordström.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista