Sahlin tar kommunerna i örat om skyddat boende

Kommunerna får hård kritik av integrationsminister Mona Sahlin för att inte ta sitt ansvar för de unga människor som riskerar att råka ut för så kallat hedersrelaterat våld. Bland annat görs det för lite när det gäller skyddat boende för flickor, säger Mona Sahlin, som anser att kommunerna måste skärpa sig.
– Skyddat boende är varje kommuns förbaskade skylidighet och har varit det i alla år, säger Mona Sahlin. De måste se till att det finns för de flickor som behöver. Hanteringen av hedersrelaterat våld fungerar inte tillfredsställande i flera kommuner och bristerna finns inom flera områden. Integrationsminister Mona Sahlin sa att hon var arg och missnöjd med kommunernas bristande kompetens och gav ett exempel. – Vi blev uppringda på jobbet för ett par dagar sedan av en socialsekreterare i en pytteliten kommun som hade en flicka hos sig som hon inte visste vad hon skulle göra med. Det enda hon kom på då var att ringa till mig, Mona Sahlin. Så efter alla dessa år har alltså inte alla socialtjänster tillräcklig kompetens. I vårbudgeten är 20 miljoner avsatta för hedersrelaterat våld för ett halvår i en satsning som ska pågå i tre år. Pengar som bland annat ska gå till skyddat boende och för att kartlägga det behovet.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".