Mormor räddande ängel när dagispersonalen strejkar

Kommunals strejk har nu pågått i exakt en månad och för många föräldrar har det stora problemet varit var man gör av barnen när skola och dagis tvingats stänga.
Den stora räddaren i nöden är mor- och farföräldrar. På exempelvis Ikea i Jönköping har man märkt av det tydligt i barnhörnan där många äldre passat på att lämna in sina barnbarn en stund, säger varuhuschefen Hans Matsson. Mormor och morfar har blivit räddningen för många barnfamiljer, och när trycket blir för stort kan varuhusens barnhörnor ge en viss avlastning medan man vilar upp sig med en shoppingrunda. Samtidigt har många föräldrar tvingats ta extraledigt. Några exakta siffror är svåra att få fram, men på försäkringskassorna säger man sig ha märkt av fler förfrågningar om ta ut sparade föräldradagar. Däremot syns ingen ökning av anmälningarna av vård av sjukt barn säger Kerstin Linderoth på försäkringskassan i Jönköping. – Nej, det märker vi inte. Det är varken ökat antal anmälningar eller fler försäkran som kommer in. Vår uppfattning är att folk inte försöker fuska, säger hon. De flesta föräldrar fixar och trixar för att få ihop det, kan man inte ta ledigt själv och om mor- och farföräldrar inte vill eller kan, så återstår för många bara att ta med barnen till jobbet, med de komplikationer det kan medföra.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".