Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dopa sig med genteknik – snart går det

Gendopning kan komma att finnas inom elitidrotten redan inom några år. Det framkom vid en internationell konferens om genteknologi inom idrotten som hölls i Stockholm under torsdag och fredag. Bengt Saltin är professor i fysiologi och en av de som oroas över hur den nya genteknologin kan komma att utnyttjas av idrottare.
– För enkla gener tror jag att det kommer användas på patienter inom tre till fem år. Sen får vi hoppas att det inte kommer till idrotten, men det är klart att risken finns, säger han. Det här kan med lätthet göra skillnader på 10-15 procent för en idrottsman, och det är många minuter i ett långlopp. Grundtanken är att bota sjukdomar Att hoppa lite högre eller att orka lite längre kan vara skillnaden mellan ett guld i OS och fiasko. Inom den medicinska forskning pågår i dag ett intensivt arbete för att på konstgjord väg förändra en människas gener och på så sätt bota sjukdomar. Än så länge görs bara experiment på möss och apor i laboratorier men inom idrottsrörelsen finns redan nu oron för hur den nya teknologin ska missbrukas, särskilt som det kan få förödande konsekvenser för enskilda individer. Permanent förändring – Du gör något permanent och ändrar identiteten och basen i dina celler. Det är ett steg som man inte bör ta, säger Bengt Saltin. Vissa forskare hävdar att gendopingen kommer att bli mycket svår att bekämpa eftersom det är svårt att se om någon manipulerat sina celler. Men Arne Ljungqvist, ordförande i den internationella antidopingkommittén, WADA, är förhoppningsfull. – Det kan finnas helt andra metoder tillgängliga för identifiera om en människa utsatts för genterapeutiska ingrepp. Det är för tidigt att döma ut och säga att det inte går och att man måste kartlägga hela släkter, det finns ingen grund för det. ”Kanske inte ett problem” Inom idrottsrörelsen är oron stor för vad gendopningen ska innebära för idrotten och människors intresse. Men Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi, sa på konferensen under torsdagen att det inte alls är säkert att sportpubliken ser gendoping som ett problem. – Det skulle delvis vara en kamp mellan läkemedelsföretag, ungefär på samma sätt som en formel 1-tävling är en kamp mellan olika bilföretag. Idrottarna skulle vara väldigt olika oss, men vi skulle också veta att vi kunde varit där på löparbanan om vi också valt att skaffa oss de där musklerna. Kanske kommer vi ändå fortsätta fascineras av de här tävlingarna och kanske är det den vägen som idrotten kommer att ta.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".