Företagen mot hushållen i kamp om kronans kurs

Om det blir ett ja i folkomröstningen i höst så ska kronan ganska omgående knytas till euron. Men frågan är till vilken kursdet kommer att ske. Exportföretagen tjänar på en svag krona, men för hushållens ekonomin är det precis tvärt om.
– Om man säger att man har en stark krona, att man går in på en lägre kurs, då innebär det att ens sparande får ett bra värde vilket gör att vi får bra köpkraft i Euroland, säger Ylva Yngvesson, privatekonom på Föreningssparbanken. Pengarna räcker längre En stark krona gör alltså svenskarna rikare. Pengarna räcker längre när vi reser utomlands men även om vi ska köpa importerade varor. Men en stark krona gör samtidigt svenska varor dyrare utomlands och på Exportrådet varnar man för stigande arbetslöshet om kronan knyts till en starkare kurs dagens. Men vilka är det då som till slut bestämmer vilken kurs kronan ska ha? Om vi svenskar röstar ja så blir det en fråga för finansdepartementet och riksbanken att komma fram till vad som är en bra kurs. Känslig fråga Det är alltså där som industrins internationella konkurrenskraft ska vägas mot hushållens köpkraft. Frågan är känslig, varken på Riksbanken eller på Finansdepartementet vill man prata om saken. Men det är inte klart med det. De andra EU-medlemmarna vill ha ett ord med i laget. Inte minst Finland väntas ha synpunkter på kronans värde, tror Klas Eklund, chefsekonom på SEB. – En gissning är att de gärna skulle se en ganska stark krona, för den finska exportindustrin konkurrerar med den svenska både när det gäller skog och massa, och telekommunikation.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".