Rekordår för bio när storfilmerna kommer

Biobesökandet kommer slå rekord i år, det spår Svensk Filmindustri, SF. Med påkostade amerikanska filmer som Matrix Reloaded, Terminator 3 och flera nya svenska filmer talar mycket för att trenden att biobesökandet ökar fortsätter även i år, säger SF-bios programdirektör Sture Johansson.
– Vi tror att det blir ett rekordår jämfört med 2002, som också var ett rekordår, eftersom utbudet ser så bra ut, säger han. Succé även vid bra väder Matrix Reloaded kommer att dra folk till landets biografer i helgen och tillsammans med Terminator 3 se till att det blir en biosommar, även om vädret blir bra. Det tror i alla fall biografbranschen, som alltså räknar med publikrekord även i år. Men det är inte bara de påkostade och hårt marknadsförda Hollywood-filmerna som drar folk till biograferna och ger välfyllda biografkassor. Mer lågmälda och mindre lågmälda svenska filmer är minst lika viktiga. – Tvärtom mot vad man kanske tror så är det inte bara de här jättestora filmerna som är bäst för oss, säger Anders Sjöberg, försäljningschef på Sandrews-Metronome. Vi vill gärna ha en film som exempelvis Grabben i graven bredvid som kan ligga ganska länge och som folk går och ser även i veckodagarna. Kvinnorna ökar bland publiken Men trots att de så kallade storfilmerna är viktiga för biobranschen, så är det inte action-publiken som ökar. Biobesökarna har blivit äldre och fler kvinnor går på bio numera, säger Sture Johansson. – En film som Timmarna som gått nu under våren och riktar sig mycket till en kvinnlig publik är enormt stark eftersom målgruppen har en så bra kommunikation sinsemellan och det finns mycket tidningar för dem.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".