Hälften av LO-förbunden mot Kommunals krav

Kommunals krav på löneförhöjningar splittrar LO. Hälften av medlemsförbunden anser att Kommunals krav på 5,5-procentiga lönelyft för samtliga yrksegrupper inom förbundet är för högt. Handels förbundsordförande Ninel Jansson hoppas att Kommunal inte får igenom sin krav.
– Jag tror inte jag skulle bli nöjd då, eftersom det skulle komplicerat att få ihop alla LO-förbund i en samordning för 2004, säger Ninel Jansson, ordförande i Handels. En av svårigheterna i förhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarna är Kommunals krav på en 5,5-procentig löneökning för alla yrkesgrupper inom förbundet. Det visar sig också vara ett krav som skapar motsättningar inom LO. Hälften av förbundet mot Kommunals krav En rundringning som Ekot har gjort visar att hälften av LO:s medlemsförbund är emot Kommunals lönekrav. Sune Ekbåge är förbundsordförande i Pappers. – Kommer Kommunal fram med ett avtal som landar på 5,5 procent, så kommer också mina medlemmar att kräva minst fem procent i den lönerörelse vi startar efter sommaren, säger Sune Ekbåge i Pappers. Det hissar kraven för mina medlemmar. Vad får det för konsekvenser? – Då drar vi igång löne- och inflationsspiralen igen, säger Sune Ekbåge. Även industrifacken, Transport, Skogs och träfacket och Målareförbundet, anser att Kommunals krav är för höga. Stöd för lägstalöner av alla Fortfarande får Kommunal stöd av samtliga förbund när det gäller höjningen av lägstalönerna och satsningen på de kvinnodominerade yrkesgrupperna. Efter det att strejken bröt ut den 23 april och att LO-ledningen uttalade stöd för Kommunals konflikt, har få egna initiativ för att stödja Kommunal tagits. Handels ordförande Ninel Jansson. – Det beror på att man krävt 5,5 procent för alla medlemmar, säger Ninel Jansson på Handels. Vi gjorde precis tvärtom när de treåriga avtalen kom. I Handels valde vi att satsa på de lägst avlönade medan Kommunal la pengarna på de som hade utbildning och yrkeserfarenhet, men vi gjorde precis tvärtom.
Mattias Stjernqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".