Regeringen sänker kraven för telefonavlyssning

Regeringen föreslår att polisen ska få större möjligheter att använda sig av hemlig telefon- och kamerövervakning. Samtidigt ska det införas ett system med offentliga ombud, som ska kontrollera att ingen avlyssning sker omotiverat. Ombuden välkomnas av Advokatsamfundets ordförande Axel Calissendorff, men han är tveksam till att telefonavlyssning och kameraövervakning ska godkännas i fler fall än idag.
– Det är alltid en avvägning mellan individens integritet och en effektiv bekämpning av allvarliga brott, säger Axel Calissendorff. Om man utökar möjligheten till telfonavlyssning och kameraövervakning kan balansen hämmas. Till exempel föreslår regeringen att en telefon som en misstänkt brottsling kan tänkas ringa till ska kunna avlyssnas till exempel en telefon som tillhör en nära anhörig. Det ser inte justitieminister Thomas Bodström som något problem. – Det är inte frågan om att avlyssna de anhöriga utan det kan vara så att den misstänkte kontaktar den telefonen och det finns synnerliga skäl att anta det, ska man kunna lyssna av den misstänkte, säger Thomas Bodström. Men man avlyssnar samtidigt också mannan eller den bekantes telefon? – Det spelas bara in när den misstänkte kontaktar, säger justitieministern. Förslaget innebär också att polisen i smyg ska kunna filma en plats där det finns starka misstankar att brott kommer att begås, till exempel ett torg där det tidigare har förekommit narkotikahandel. Lägre straffkrav för avlyssning En nyhet är också att kravet för att få tillstånd för telefonavlyssning inte längre är att det misstänkta brottet ska ha ett minimistraff på två års fängelse, utan nu gäller att det kan antas att just det brott som utreds ska leda till mer än två års fängelse även om minimistraffet är lägre. Men att med säkerhet redan under brottsutredningen kunna göra en bedömning av hur långt fängelsestraffet kommer att bli i slutändan, är Advokatsamfundets ordförande Axel Calissendorff skeptisk till. –Jag tror inte det låter sig göras så sofistikerade bedömningar i ett tidigt skede av en brottsutredning och de här tillstånden beviljas, säger Axel Calissendorff. Justiteministern anser att det nuvarande systemet med kravet på två års minimistraff är stelbent och att det nya förslaget ger bättre möjligheter att bekämpa allvarlig brottslighet. – Att kunna ha telefonavlyssning för förberdelse för grov misshandel eller övergrepp i rättssak är sådana brott som tillhör organiserad brottslighet, säger Thomas Boström.
Johan Prane och Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".