Bistånd ersätts av global utvecklingspolitik

I dag presenterar regeringen sin nya politik för global utveckling. Redan innan den lagts fram får den kritik både från vänsterpartiet och miljöpartiet, som tycker att regeringen är för otydlig och vag. Men det är kritik, som biståndsminister Jan O Karlsson inte håller med om.
– Det här en politik för utveckling, inte enbart för bistånd, säger Jan O Karlsson, utan det här handlar om vad alla politikområden kan göra för att åstakomma en hållbar global utveckling. Jan O. Karlsson säger att ett mål för den nya utvecklingspolitiken är att bidra till halvera fattigdomen i världen till år 2015 och ett annat att de rika länderna ska öka sitt bistånd till det dubbla. Men det viktigaste är att man inte ska ge med den ena handen, samtidigt som man tar med den andra. Det menar Jan O. Karlsson, det sker i ännu dag. Handeln missgynnar fattiga länder Vi ger bistånd, men dagens handelsregler missgynnar de fattiga. EU:s jordbrukspolitik dumpar priser och slår ut bönder i tredje världen. Detta måste förändras, säger Jan O. Karlsson Men frågan är om Sverige kan sälja JAS-flygplan till ett land där vi samtidigt hjälper till med att bekämpa fattigdom? – Biståndet ges på de mottagande ländernas villkor och ett land som bestämt sig för att modernisera sitt försvar kan vi mycket väl ge bistånd till, säger Jan O Karlsson, och ge det biståndet så det minskar fattigdom. MIljöpartiet mot vapenexport som bistånd Det är just på det här området som sprickan är tydligast mellan regeringen och vänsterpartiet och miljöpartiet. De har varit med och förhandlat fram propositionen, men de tycker inte att vapenexport går att förena med fattigdomsbekämpning. Miljöpartiets Lotta Nilsson Hedström säger att partiet överväger att inte stödja propositionen. – Vi skulle vilja se en mer långtgående och mer radikal bistånds- och utvecklingspolitik än vad detta blivit, säger miljöpartiets Lotta Nilsson Hedström. Ni skulle kunna fälla den? – Ja, det är fullt möjligt, säger Lotta Nilsson Hedström.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".