Jean-Claude Juncker
Euro-finansministrarna

Storbanker ska räddas till varje pris

De EU-länder som är med i valutasamarbetet och använder euron kom vid ett möte sent på måndagskvällen överens om att gå ännu längre i sitt stöd till banker för att undvika konkurser. Allt ska göras för att undvika konkurser för banker och stora finansinstitut.

– Vi är överens om att vi ska göra allt för att undvika att finansiella institutioner av systembetydelse ska gå i konkurs, säger ordföranden för eurogruppen Jean-Claude Juncker.

Finansministrarna i Eurogruppen, alltså den grupp länder som använder den gemensamma valutan euro vill skicka en tydlig signal till omvärlden om att de är beredda att göra allt som går att göra för att inte banker med stor betydelse för ekonomin ska gå omkull.

Sedan en vecka tillbaka har bankkrisen i USA smittat av sig till Europa och när finansministrarna nu samlas här i Luxemburg så har de all anledning att vara bekymrade. De åtgärder som de enskilda medlemsländerna vidtagit var och en på sitt håll räcker inte. Förra veckan gick flera länder in och tog över hela eller delar av krisande banker. Och sen började staterna utfärda allt större insättningsgarantier, senast under måndagen följde Sverige med och höjde insättningsgarantin.

Men ändå föll börserna världen över. Åtgärderna räckte inte för att återställa förtroendet för banksystemet.

Euroländernas finansministrar vill nu säga att de är beredda att gå ännu längre, och de upprepar i princip ett uttalande från EU:s stats- och regeringschefer i går som sa ungefär samma sak.

Exakt vad det här löftet är värt återstår att se. Att göra allt som är möjligt för att förhindra en konkurs är inte detsamma som att lova att det inte ska bli några konkurser alls, och på exakt vilka banker som beskrivningen finansiell institution av systembetydelse stämmer in är inte helt solklart.

Under tisdagen ska förslaget tas upp på EU:s finansministermöte, där även de länder som inte använder euron, däribland Sverige är med.

Stefan Winiger Luxemburg
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista