Statlig hjälp till bolånare utnyttjas inte

Flera tusen personer skulle varje år kunna få hjälp med garanti för att få banklån till bostad. Den statliga Bostadskreditnämnden har fem miljarder kronor för att täcka räntorna. Men systemet utnyttjas inte.

--Så här långt är det ingen som har blivit hjälpt av förvärvsgarantin eftersom vi inte ställt ut några garantier, säger Susann Bard på Bostadskreditnämnden

Om man till exempel inte har fast jobb, eller har en betalningsanmärkning, så kan det vara svårt att få banklån till den första bostaden. Men sen i mars kan man få hjälp genom den statliga Bostadskreditnämnden, som kan rycka in om man inte klarar att betala räntorna på lånet.

Upp till 100 000 kronor kan dom hjälpa till med. Och när man fått bättre ekonomi betalar man sen tillbaks det. 5 000 personer om året skulle kunna vara intresserade, trodde bostadsminister Mats Odell när han presenterade förslaget.

--Det här ger ju unga en chans att få ett lån som dom ofta förnekas eftersom de inte har en så fast anställning som bankerna önskar, sa Mats Odell.

Men inte en enda person har alltså fått hjälp hittills.

Finns det inga som behöver den här hjälpen?

--Jo, säger Susann Bard, på Bostadskreditnämnden.

Men känner bankerna till det här då?

--Jag hoppas dom känner till det!

Men många banker känner inte till systemet och är inte med i det. Hans Göran Simonsson på Nordea i växjö tycker inte att det verkar särskilt smart heller.

--Nej, för kan man inte betala skulden till oss måste man ju ändå betala till BKN (Bostadskreditnämnden) och då har man ju fortfarande skulden kvar, säger Hans Göran Simonsson.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista