Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros presenterade skuggbudgeten. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Oppositionen oense om skatterna

Uppdaterad 17:05
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet är inte ense om skatterna. Det visade sig på tisdagen när oppositionen presenterade sina förslag till statsbudget för nästa år. En skatt som socialdemokraterna vill återinföra är förmögenhetsskatten.

– Vi går in i tuffare tider och jag tror att det är viktigt för människor att känna att alla bidrar, säger Thomas Östros.

Det här är en skatt som har fått väldigt mycket kritik för att den var så lätt att komma undran. Ändå har ni ungefär samma grundkonstruktion, varför det?

– Klart att det har funnits diskussion om den, men den har alltid givit stadiga skatteintäkter till välfärden och den har varit väldigt träffsäker.

– Vi kan använda de skatteintäkter vi nu får för att sänka skatten för pensionärer, det är ungefär samma summa, säger Thomas Östros.

Oppositionens så kallade skuggbudgetar berättar hur statens pengar skulle användas om det var de som styrde landet.

Socialdemokraterna vill satsa en och en halv miljard kronor för att lindra effekterna av den senaste tidens varsel. Pengarna ska bland annat gå till fordonsindustrin.

– Det kan vara i gemensamma forskningsprogram där vi visar att vi från statens sida har tilltro till fordonsindustrins framtid och är beredd att gå in i avancerade forskningsprogram, säger Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

– Eller så kan det vara anställda inom fordonsindustrin som har varslats och riskerar att stå helt utan hjälp som nu kan få möjlighet till utbildning och kompetensinsatser för att vässa sig till nästa bättre konjunktur.

Pengarna ska enligt förslaget fördelas av Vinnova och arbetsförmedlingen.

Socialdemokraterna vill också att den högsta a-kassan och sjukpenningen ska höjas igen. A-kasseavgiften ska sänkas.

Det ska bli fler studieplatser, bland annat på högskolan och i komvux. Kostnaden beräknas bli tio miljarder extra på tre år.

Arbetsgivaravgiften sänks för småföretag och arbetsgivare som anställer en ung arbetslös föreslås få lägre skatt.

Vägar och järnvägar får mera pengar. Om socialdemokraterna fick som de ville skulle det också bli mer pengar till forskning.

Vården får tre miljarder extra under de kommande tre åren.

Barnbidrag och studiemedel höjs samtidigt som skatten sänks för pensionärer.

När det gäller skatterna har Socialdemokraterna tidigare accepterat två sänkningar av inkomstskatten, men partiet säger nej till den senaste som ska börja gälla nästa år.

Regeringens skattesänkningar har gjort att inte bara pensionärer utan också sjukskrivna och föräldralediga betalar högre skatt än de som jobbar. Detta lovar socialdemokraterna att ändra på.

Även miljöpartiet vill på sikt få bort skatteskillnaderna mellan de som arbetar å ena sida och de sjuka, arbetslösa och pensionärerna å andra sidan.

Partiet vill däremot inte återinföra förmögenhetsskatten.

Regeringens jobbskatteavdrag vill miljöpartiet trappa av för de som har inkomster över 30 000 kronor i månaden. 

– Det är inte prioriterat för oss att sänka skatten för höginkomsttagare. De pengarna vill vi i stället använda till studenter och fattiga pensionärer, säger miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Mikaela Valtersson.

Bland miljöpartiets förslag finns sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag.

Partiet vill ytterligare höja koldioxidskatten, något som skulle innebära två kronor högre bensinpris. Dessutom vill man införa kilometerskatt på lastbilar.

Även miljöpartiet storsatsar på yrkesutbildningar, som enligt Mikaela Valtersson ska möta lågkonjunkturen.

– Vi tror att man behöver satsa väldigt mycket på utbildning för att hjälpa människor att ställa om till de yrken där det finns arbete och vi tror också att man behöver satsa mycket på klimatinvesteringar. Det ger också många arbetstillfällen, säger hon.

Vänsterpartiet har en tredje skattemodell. Inkomstskatten ska höjas, även för de som har riktigt låga löner. Istället sänks skatten för dem som är arbetslösa.

Även vänsterpartiet vill höja studiemedlen och a-kassan för att stimulera konsumtionen nu när lågkonjunkturen slår till.

– Vi låter arbetslösa, sjuka och pensionärer vara en del av de skattesänkningar som vi föreslår. På så sätt stimulerar vi konsumtionen, säger Ulla Andersson som är vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".