Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Gamla och nya Europa” ska samsas på presidentmöte

Sjutton presidenter från Centraleuropa finns samlade i österrikiska Salzburg för att diskutera det utvidgade EU. Mest påfallande är alla försök att överbrygga motsättningen mellan det så kallade gamla och nya Europa.
Kanske hade österrikarna hoppats att Mozartstaden Salzburg som ort för toppmötet skulle frammana vackra tongångar. Ämnet är det utvidgade EU och vilken roll de centraleuropeiska länderna då kan spela. Det intresserar också Ukraina, Kroatien, Serbien och Montenegro även om ett EU-medlemskap ligger flera år framåt i tiden för dessa länder. Gamla och nya Europa Ganska snart kom toppmötet att handla om uppdelningen mellan det så kallade gamla och nya Europa, den klyfta som blev uppenbar i och med Irakkriget. Polens president Aleksander Kwasniewski, vars land beskyllts för att vara en trojansk häst för amerikanska intressen, var mest angelägen om att betona Polens tillhörighet till det gamla Europa. Vi vill ge detta gamla Europa som Polen är en del av ny energi, sa han och underströk samtidigt vikten av goda förbindelser mellan Europa och USA. Om Kwasniewski gjorde allt för att betona den europeiska enigheten gjorde Tysklands president Johannes Rau allt för att förbättra de frostiga relationerna mellan Tyskland och USA. ”Politiskt syjuntakaffe” Österrikes president Thomas Klestil verkar ganska nöjd med tvådagarsmötet med sina centraleuropeiska kolleger. Klestil har nämligen hamnat i ett inrikespolitiskt blåsväder som till och med överskuggar hans skilsmässa för några år sedan. Anledningen till den politiska stormen den här gången är att presidenten hotat att avsätta förbundskanslern Schüssel och regeringen på grund av bråket kring pensionsreformen. Men på presskonferensen vägrade Klestil att svara på inrikespolitiska frågor. Slutligen. Vad är nyttan med toppmötet? En kollega vann i cynism när han karaktäriserar toppmötet som ”politiskt syjuntakaffe på högsta nivå”.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".