EU:s finansministrar oroas över finanskrisen.
EU:s finansministrar

Gemensamma regler behövs för krisen

EU:s finansministrar anser att det nu behövs gemensamma regler för att komma till rätta med finanskrisen och ger EU-kommissionen i uppdrag att redan till nästa veckas toppmöte komma med ett förslag.

Enligt finansminister Anders Borg är han och hans kollegor oroade över situationen just nu och att problemen nu också berör Sverige allt mer.

– Läget är allvarligt och det har kommit närmare oss. Det är påtagligt när vi har haft Tyskland och nu i dag Island och indirekt påverkar ju det England. Så läget är allvarligt. Men vi litar ju på att Riksbankens och Finansinspektionens bedömningar om att det råder tillfredsställande finansiell stabilitet är riktiga, säger Anders Borg.

EU:s finansministrar står i dag inför det faktum att det som enskilda medlemsländer nu har gjort i en vecka inte verkar räcka. Ett enskilt land har svårt att på egen hand återställa förtroendet för sitt banksystem.

Det som finansministrarna nu har bestämt är att det behövs gemensamma regler för stöd till banker som gäller i hela Europa.

– Det mest centrala är nu att vi tillsammans i Europa enas om en lösning, att vi hittar principer om färdväg framåt, därför att inget land kan hantera detta självt. Det får inte bli så att ett lands lösning är andra länders problem, säger Anders Borg.

Det ska råda tydlighet om hur och när stater ska gå in och ta över krisande banker så att inte konkurrensen ska snedvridas.

Vidare ska tillsynen av banker bli bättre och finansminister Anders Borg efterlyser också en översyn av belöningssystemen för bankchefer som drar in stora ersättningar samtidigt som banken håller på att krascha.

Det ska råda tydlighet att ägarna av banken inte ska tjäna på att staten köper upp banken, att staten ska kunna avsätta bankledningar och att de enskilda länderna inför framtiden ska avsätta pengar till nationella fonder för att hantera framtida bankkriser.

Det här är de punkter som finansministrarna är överens om, nu ska de skrivas om till ett bindande förslag till EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka.

Finansministrarna enades också om ett nytt minimibelopp för insättningsgarantin som ska gälla i hela EU.

Den ska vara 50 000 euro, ungefär 450 000 kronor per bankkonto, där alltså staten garanterar att pengarna ska finnas kvar även om banken går i konkurs.

Stefan Winiger, Luxemburg
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista