Mona Sahlin

Sahlin kritiserar åtgärder för Volvovarsel

Socialdemokraterna tror inte att regeringen har resurser för att klara de många varsel som lagts och som väntas komma inom fordonsindustrin. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin besökte på tisdagen Volvos fabriker för att själv få en uppfattning om krisen i fordonsindustrin.

– Vem vet i dag hur djup den här krisen kommer att bli? Vem vet i dag hur länge finanskrisen kommer att bestå? Det gör inte jag och jag tror inte att Maud Olofsson eller Sven-Otto Littorin vet det heller. Då måste staten ha en beredskap som jag inte uppfattar att man försöker skaffa sig i dag, säger Mona Sahlin.

Den sittande regeringen har utsett två samordningsmän i Västra Götaland som ska kraftsamla tillsammans med bland annat näringsliv, kommun och arbetsförmedling för att hjälpa människor tillbaka till arbetet.

Fackförbundet IF Metall har krävt ytterligare pengar men regeringen har sagt att resurserna redan finns. Det tror inte Mona Sahlin på.

– Det påstår jag är en direkt lögn. Väldigt, väldigt stor del utav de arbetsmarknadspolitiska insatserna, som är färre än tidigare, är redan låsta i färdiga program.

I socialdemokraternas skuggbudget, som presenterades på tisdagen, föreslår partiet att en och en halv miljard kronor ska satsas för att möta varslen. Pengarna skulle bland annat användas för utbildningar inom företagen så att anställda kan stanna kvar i väntan på att konjunkturen vänder.

– Det är en typ av insatser. Bristyrkesutbildning. Det finns många andra företag i Göteborg som faktiskt söker yrkesarbetare men inte hittar rätt kompetens. Där finns det inte heller resurser i dag. Det hade vi satsat på, om vi varit regering, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista