Åtalet gäller felmärkt köttfärs vid Ica Maxi i Nacka. Foto: Pontus Lindahl/Scanpix.

Chefer åtalas efter fusk med köttfärs

Uppdaterad 16:35
På tisdagen kom det första åtalat efter den så kallade köttfärsskandalen, där handlare anklagades för att ha märkt om köttfärs med nya datum. Två ansvariga chefer på ICA Maxi i Nacka åtalas för brott mot livsmedelslagen.

– Det är inte bara de som har gjort det, utan de har haft medarbetare under sig som också har gjort det, men jag menar att de har givit ett samtycke, ett godkännande till det här beteendet, säger åklagare Solveig Sörlien.

Hon begär också att ICA Maxi ska böta eftersom även ägaren ska hållas ansvarig för det som hänt. Böterna för företaget ska vara minst 350 000 kronor tycker åklagaren.

Enligt åklagaren har alla åtalade brutit mot livsmedelslagstiftningen när de packade om köttfärsen och flyttade fram sista förbrukningsdagen.

– Det är väldigt svårt att säga hur omfattande det har varit. Det har skett vid upprepade tillfällen, men jag kan inte säga att det har skett varje dag.

Men enligt advokat Per E Samuelson som företräder företaget handlar det om engångsföreteelser.

– Vi tycker inte att det finns fog för företagsbot. Det här är ingenting som är satt i system utan enskilda medarbetares beslut vid enstaka tillfällen, säger Per E Samuelson.

– När världens svälter har de tyckt att det var fel att slänga köttfärsen. Man kan säga att de har tyckt att det var fel på lagen och inte på köttfärsen.

Köttfärshanteringen avslöjades i SVT:s program Uppdrag Granskning i december förra året. I programmet framgick det att flera av ICA Maxis butiker i Stockholmsområdet hade märkt om och sålt köttfärs som hade passerat sista förbrukningsdag.

Polisutredningarna om ommärkningen i de butikerna pågår fortfarande. När de kan bli klara är i nuläget oklart, enligt åklagare Solveig Sörlien.

Efter programmet har flera liknande avslöjanden gjorts, men enligt ICA märks ingen större skillnad i försäljningen nu mot tidigare.

På ICA Maxi i Nacka är numera all köttfärs som säljs färdigpaketerad och att det skulle vara något nytt fusk tror inte kunden Maria Cederblom.

– Jag tror att de har rätt bra koll på det här nu och försöker att inte trampa i klaveret igen, säger hon.

Om de anställda i Nacka fälls döms dom till böter.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista