Spelkungen hörd i rätten

Efter flera veckors förhandlingar hördes på tisdagen den så kallade Spelkungen i Göteborgs tingsrätt. Rättegången är den största i Sverige någonsin rörande illegalt spel och förutom huvudmannen står ytterligare elva personer åtalade.

I den hårdbevakade rättegången fick den 55-årige huvudmannen själv på tisdagen för första gången berätta om verksamheten. Starten skedde 1989 i det egna kaféet i Göteborg. Två maskiner blev snabbt fyra och verksamheten växte sedan snabbt.

I början på 2000-talet omsatte verksamheten närmare 100 miljoner kronor per år enligt Spelkungen själv. Men enligt åklagarna har det rört sig om betydligt större summor per år.

I en operation kallad Las Vegas slog polisen till mot 150 platser förra året. Spelkungen har anklagats för att ha låtit placera ut 600 illegala spelautomater, som på knappt tre år omsatte 463 miljoner kronor.

Betydligt lägre summor figurerar i rättegången. Enligt åtalet har staten lurats på omkring 20 miljoner kronor genom att uppgifter undanhållits för skatteverket.

Förutom spelverksamheten är 55-åringen också misstänkt för anstiftan till två mordförsök och anstiftan till ett mord som ska ha koppling till spelverksamheten. Det avhandlas i en separat rättegång.

I den nu pågående rättegången beskrev 55-åringen sig som en vanlig företagare och berättade om en oenighet som uppstod i företaget mellan olika personer.

– När det blir konflikter som vi inte kan lösa själv kan man ibland vända sig till mig. Jag tar inte telefonen och ringer till den personen och säger att ”nu får du lugna ned dig”, utan jag gör det på ett lugnt och fint sätt, sa den åtalade.

Andreas Kron
andreas.korn@sr.se

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".