Marknaden hoppas på sänkt ränta

Investerarna hoppas nu på att kommande räntesänkningar ska lindra effekterna av den finansiella oron, och marknaden har redan räknat in sänkningar från Riksbanken, säger Elisabet Kopelman, ränteanalytiker på banken SEB.

– Marknaden prisar ju ganska aggressiva räntesänkningar från centralbankerna framöver. En svensk tvåårig statsobligation handlas nu runt 3,40 och det kan ju jämföras med Riksbankens styrränta på 4,75. Och det här innebär ju då att marknaden naturligtvis förväntar sig rejäla sänkningar från Riksbanken framöver, säger Elisabet Kopelman, ränteanalytiker på banken SEB.

Nervöst är ett passande ord för utvecklingen på världens börser idag, dagen efter jätterasen igår då Stockholmsbörsen ju föll med över sju procent.

Börsen öppnade upp idag men föll sedan tillbaka och stängde på minus 2,6 procent. I morse påverkade en kraftig räntesänkning i Australien marknaderna och ikväll vänds blickarna mot USA där centralbankschefen håller tal.

Många hoppas på signaler om en kommande räntesänkning. Den svenska Riksbanken höjde ju styrräntan i september till 4,75 procent. Men även om Riksbanken skulle sänka styrräntan på mötet om två veckor så är det inte säkert att marknadsräntorna går ner. Det säger tidigare vice riksbankschefen Willy Bergström. 

– Det är osäkerheten och rädslan som finns på marknaden som gör att räntorna hålls uppe. Har man fått tag i en slant så håller man på den. Det gör att räntorna blir höga, säger Willy Bergström.

Vad skulle motivera en räntesänkning?

--Ja, det skulle ju vara att motverka rädslan att ta lån och rädslan att ge lån. Och att det möjligen skulle stötta fastighetspriserna så att de inte faller så mycket. Och så att man skulle få igång investeringarna lite grann genom att motverka den reala nedgången i ekonomin. Det är ju det som är argumentet för en räntesänkning, säger Willy Bergström.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista