Folkpartist vill införa aktiv dödshjälp

Trots att Sveriges riksdag för mer än tio år sedan beslutade att inte tillåta aktiv dödshjälp så återkommer frågan varje år under den allmänna motionstiden. Folkpartisten Eva Flyborg tycker att förbudet är förlegat och menar att det är hennes plikt som politiker att hålla liv i frågan.

– Sådana här frågor bör prövas med jämna mellanrum, inte stup i kvarten men med jämna mellanrum, för jag tror att det sker en utveckling i samhället. Jag tycker att man bör få ha självbestämmande även i en situation med obotlig sjukdom och med svårt lidande, säger riksdagsledamoten Eva Flyborg, folkpartiet.

Igår gick den allmänna motionstiden ut för riksdagsledamöterna att föreslå vad de vill. Folkpartisten Eva Flyborg hann lämna in sin motion om aktiv dödshjälp.

Eva Flyborg vill att Sverige ska göra som Schweiz, Belgien och delstaten Oregon i USA har gjort. Nämligen att läkare ska få rätt att hjälpa riktigt sjuka människor som vill dö att göra så. Och Eva Flyborg hänvisar till en undersökning som tidningen Fokus lät opinonsinstitutet Synovate göra i början av året som visar att bara en av tio svenskar tycker att aktiv dödshjälp bör vara förbjudet.

Frågan om att utreda och tillåta aktiv dödshjälp har lyfts av flera riksdagsmän genom åren, från moderaterna, centern och då folkpartiet, samtliga motioner har fått avslag

Ett parti är tydligt emot aktiv dödshjälp och det är kristdemokraterna. Och emot aktiv dödshjälp är också Sveriges Läkarförbund

– Hälso- och sjukvårdens uppgift är att hjälpa människor som har det svårt. Men den är inte att avsluta liv genom en aktiv handling, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Tror du inte att samhället är mer moget för aktiv dödshjälp nu?

– Nej, det tror jag inte, och jag ser också vilka svårigheter som det inneburit i de länderna där det har införts. Det är inte så att det här är något väldigt enkelt. Utan det här innebär väldigt krångliga beslut och också en osäkerhet hos patienterna, hos medborgarna helt enkelt, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".