Det finns företag som går bra trots krisen

Trots finansoron finns det företag som går bra och där man inte oroar sig särskilt mycket över den ekonomiska utvecklingen i omvärlden. Ett av dem är pumptillverkaren Pumpex Produktion AB i Nordmaling som ligger i Västerbottens län.

– En viktig bransch är ju till exempel gruvindistrin för oss. Och oavsett om det är låg- eller högkonjunktur i gruvindustrin så rinner vattnet i orterna och det ska pumpas bort. Samma sak är det inom kraftindustrin, säger Ulf Bergström som är platschef på Pumpex.

Pumpex i Nordmaling med cirka 60 anställda tillverkar länspumpar och slampumpar, som används för att pumpa vatten i till exempel gruvor och vid kraftverksdammar.

Men merparten av pumparna säljs till utlandet. Pumpex exporterar till 70 länder, och just nu säljer man mycket till Saudiarabien där företagets produkter ska pumpa in vatten i konstgjorda sjöar. Och att man exporterar till många olika länder ser Ulf Bergström som en fördel när det råder finansiell oro i världen.Det är en utjämnande faktor som minskar riskerna, säger han.

Mellan 2005 och 2007 fördubblade Pumpex sin produktion, och i år ser man ut att öka produktionen med 17 procent jämfört med 2007. Orderstocken är större än någonsin.

Hans Jonsson, metallklubbens ordförande, hoppas att det ska hålla i sig.

- Man hoppas bara att det ska fortsätta rulla på bra. Vid en djupare lågkonjunktur kommer ju säkert även vi att drabbas. Men det är väl bara att hoppas att vi håller på med sådana produkter som klarar konjunkturerna på ett bra sätt.

Platschef Ulf Bergström kan till och med se en positiv effekt som följer med finansoron. När aluminiumgjuteriernas storkunder inom bilindustrin nu slår av på takten, har aluminiumgjuterierna blivit bättre på att leverera till Pumpex. Men visst påverkas man ändå av den trista utvecklingen i världen, säger Ulf Bergström.

- Vad som händer framöver i den här osäkra tiden vet man ju inte. Man påverkas ju åtminstone mentalt av det. Man blir lite försiktigare. Jag skulle egentligen vilja anställa lite grann, men man törs inte. Jag tänker att det kommer att drabba oss också förmodligen, på något sätt, säger Ulf Bergström.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista