Lyxhus på Island saknar köpare

Uppdaterad 09:42
Brist på pengar gör idag många islänningar oroliga. Men det var inte länge sedan det fanns pengar till aggressiva företagsköp i miljardklassen i utlandet, och till att bygga nya exklusiva byggnader i centrala Reykjavik. Men Reykjaviksbon Albert Albertsson tror inte att de lyxiga husen med havsutsikt har några köpare i dag.

– De här husen byggdes för välavlönade inom finansbranschen. Nu finns inga som vill köpa längre, säger Albert Albertsson och han tittar upp på det halvfärdiga tolv våningar höga glasbygget med Penthouse, en lyxig toppvåning.

Utefter kustlinjen ligger de nya påkostade kontorshusen på rad och minner om dagar för inte så länge sedan när isländska banker och fastighetsbolag tycktes ha råd med det mesta. Kaupthing och Glitnir står det på ett par av byggnaderna - i dag banker på fallrepet som räddats av Islands regering. Och på tisdagskvällen sa statsminister Geir Haarde i tv att landet står vid konkursens brant.

De tidigare så hyllade finansmännen bakom de snabbväxande företagen har hamnat vid skampålen.

Nere i hamnen i Reykjavik har ett fartyg med turister från en valsafari just lagt till. Kaptenen Sigurdur Samuelsson säger det som säkert många islänningar känner: Förvirring, rädsla och en känsla av katastrof.

– Vanligt folk har inte förstått vad som hände.

Själv anser Sigurdur Samuelsson att det handlade finansmän som lyckades komma över bankerna för en billig summa - med hjälp av regeringen.

– Vi kan inte tillåta att några pojkar tar över våra banker. Men förhoppningsvis har vi i all fall vi lär oss av våra misstag, säger kaptenen där han står på akterdäcket.

Sören Granath, Reykjavik
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista