De två presidentkandidaterna. Foto: Mark Humphrey/Scanpix.

Finanskrisen dominerade valdebatt i USA

Uppdaterad 06:54
I Nashville i USA hölls under natten mot onsdagen den andra presidentvalsdebatten mellan demokraten Barack Obama och republikanen John McCain. En debatt som inte oväntat i hög grad präglades av den ekonomiska krisen.

– Det är den största krisen sedan 30-talsdepressionen och den är ett direkt resultat av de senaste årens misslyckade politik av president Bush och som John McCain har stött, sa demokraternas Barack Obama och buntade som vanligt ihop sin motståndare med den impopulära presidenten.

Republikanernas McCain förklarade att som president skulle han se till att omförhandla utsatta husägares bolån så att de skulle kunna bo kvar.

Krisen i USA har skapat en stor vrede i breda folklager mot alla slags pampar och bägge kandidaterna gjorde vad de kunde för att framstå som den som står på den lilla människans sida. McCain varnade för att Obama kommer att höja skatterna för vanligt folk medan Obama anklagade McCain för att ge rika direktörer stora skattesänkningar.

De senaste två veckorna har Obama ryckt ifrån i opinionsundersökningarna. Den här debatten ansågs därför speciellt viktig för McCain som om han gjorde en bra insats skulle kunna få häng på Obama. Bägge kandidaterna skötte sig hyfsat bra men McCain misslyckades sannolikt med att vända valrörelsen.

Inför debatten spekulerades det i att tonen skulle bli hård och att McCain skulle gå till starka personangrepp mot Obama som hans vicepresidentkandidat Sarah Palin har gjort de senaste dagarna. Men debatten var lite lam och McCain nöjde sig med att peka på sin egen stora erfarenhet och hur Obama gjort utrikespolitiska misstag.

Enligt opinionsundersökningar från två tv-bolag, CNN respektive CBS, så ansåg tittarna att Barack Obama var den som blev segrare i debatten.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista