Strejken kan lamslå busstrafiken i landet

För att öka trycket på arbetsgivarna i kommuner och landsting tar Kommunalarbetareförbundet ut 18 000 bussförare i sympatistrejk i den pågående konflikten. Busstrejken, som inleds den 4 juni, kommer att lamslå i stort sett all busstrafik i landet, menar arbetsgivarföreningen Transportgruppen.
– Så vitt jag förstår så påverkas all linjetrafik i landet. Det finns en del trafik som körs av medlemmar i Transportarbetarförbundet och den trafiken kommer att gå som vanligt så vitt jag förstår, säger Peter Jeppsson som är vd för Transportgruppen. – I övrigt kommer all linjetrafik runt om i landet att beröras av det här och stoppas på grund av det här. Kommunal tar nu ut 18 000 bussförare i strejk. Av dem arbetar 14 000 i företag som tillhör Transportgruppen, som har ungefär av 80 procent av bussföretagen i landet. Kommunal tar också ut4 000 förare som kör i kommunalt ägda bussbolag, till exempel lokaltrafiken i Västerås och Borås. Utöver bussförarna i Kommunal finns också 4 000 bussförare som tillhör LO–förbundet Transport. Vad de kommer att göra under den pågående strejken är fortfarande oklart. Bussarbetsgivarna har begärt att de ska gå in och köra bussar som annars skulle stå stilla på grund av strejken. En strejk som Peter Jeppsson har föga förståelse för. – Jag tycker Kommunals agerande är oerhört upprörande. Man slår undan benen på en bransch som överhuvudtaget inte har något med konflikten med de kommunala arbetsgivarna att göra.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".