Martin Chalfie, Osamu Shimomura, Roger Y. Tsien. <nobr>Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.</nobr>

Forskare får nobelpris för lysande protein

Två amerikaner och en japan får i år dela på Nobelpriset i Kemi. De får priset för upptäckten och användningen av ett grönt lysande protein.

Deras forskning är i dag betydelsefull bland annat för bekämpningen av allvarliga sjukdomar som cancer och hiv. Pristagarna heter Osamu Shimomura, Martin Chalfie och Roger Thien.

Det var japanen Osamu Shimomura som på 1960-talet först upptäckte det här grönlysande proteinet, som ett märkligt fenomen i en självlysande manet. Den gången kunde ingen gissa hur viktig upptäckten skulle bli.

Lyskraften i det här proteinet kan användas för att följa biologiska förlopp, som tidigare har varit osynliga. Genom att fästa proteinet vid till exempel cancerceller kan man se hur cellerna sprider sig.

Lars Thelander är professor i medicinsk kemi i Umeå.

– Det har helt revolutionerat cellbiologin och medicinen och det används fantastiskt mycket nu. Den stora grejen är det här att man kan titta in i levande celler utan att först mala ner dem som är det klassiska biokemiska sättet, säger Lars Thelander.

Proteinet är alltså självlysande och därför lätt att följa. Den andra viktiga egenskapen är att det inte är giftigt och därför ofarligt att använda. Även om de tre forskarna som får priset inte är några världskändisar, så är deras upptäckt det.

Faktum är att professor Roger Tsien inte verkade särskilt överraskad när han väcktes mitt i natten i sitt hem i San Diego med beskedet att han nu är nobelpristagare. Han säger att många har gissat att priset ska gå till den här upptäckten, men att han är tacksam att vara en av dem som får äran av den.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Osamu Shimomura är japansk medborgare och född 1929. Han är professor emeritus vid Marine Biological Laboratory i Woodshole, USA och Boston University Medical School, USA.

Martin Chalfie är amerikansk medborgare, född 1947 och professor i biologi vid Colombia University i New York, USA.

Roger Tsien är amerikansk medborgare, född 1952 och professor vid University of California i San Diego, USA.

Det var Osamu Shimomura som isolerade GFP från maneten Aequorea victoria, som flyter med strömmarna utanför den amerikanska västkusten. Han konstaterade att proteinet fluorescerade starkt grönt under uv-ljus.

Martin Chalfie var först med att visa att GFP:s gröna ljus kan användas som en lysande markör för olika biologiska fenomen.

Roger Tsien bidrog till den grundläggande förståelsen för hur GFP kan lysa i grönt. Han utökade också färgpaletten så att forskarna kan färglägga proteiner i olika färger och därmed samtidigt följa olika förlopp i kroppen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista