Hans T:son Söderström

"Sverige kan komma lindrigt undan"

Nationalekonomen Hans T:son Söderström tror trots allt att Sverige inte kommer drabbas lika hårt nu av finanskrisen som under 1990-talskrisen. Han är ordförande i Aktiespararna, men också adjungerad professor vid Handelshögskolan i Stockholm i konjunkturanalys och makroekonomisk politik.

– Nu är det en global kris och det är omöjligt att bedöma hur hårt det kommer att slå mot olika länder, men jag menar att Sverige har väldigt stora förutsättningar att klara sig ganska lindrigt undan.

Går det att förutse den här krisen i dag i och med globaliseringen? Kan man jämföra med tidigare kriser?

– Nej, det ligger väl lite i de här krisernas natur att man inte exakt kan förutspå när de ska komma. Däremot vill jag påstå att vi vet rätt bra hur man bekämpar den här typen av kris i dag och det är precis det som centralbanker och regeringar runt om i världen nu håller på att göra.

Så samma medicin fungerar i den nya globaliserade världen?

– Ja, det är egentligen två saker som man behöver göra. Man måste se till att det finns likviditet på marknaderna så att betalningssystemet fungerar så att inte alla transaktioner stannar av därför att ingen vågar ta några risker gentemot andra parter. Det gör man genom att ösa ut likviditet över marknaden. Sedan måste regeringar gå in och stötta upp de banker som håller på att förbruka sitt eget kapital. Där handlar det om att regeringarna i princip tar över de bankerna och driver dem i statlig regi.

Skulle du våga dig på något slags förutsägelse när det lugnar ner sig?

– Jag tror att själva den akuta fasen av finanskrisen rullar väl på fram till årsskiftet ungefär. Sedan kommer då den lågkonjunktur som vi börjar se början på att slå med full kraft 2009. Man kan hoppas på att vi under 2009 reder ut finanskrisen och att konjunkturen i bästa fall kan börja vända uppåt igen 2010, säger Hans T:son Söderström.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista