Östros vill kalla in finansutskottet

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros kräver på onsdagen att finansutskottet snabbinkallas för att diskutera den ekonomiska krisen och varselsitautionen.

– Det är viktigt att finansutskottet samlas för att diskutera tilläggsbudgeten. De förslag som ligger från regeringen är ju tomma på åtgärder för att möta varselsituationen. Jag tror att vi kan komma överens över blockgränserna om att det nu behövs mer resurser för utbildning och för forsknings- och utvecklingsinsatser redan nu i år. Jag förslår en halv miljard kronor i tilläggsbudgeten, säger Thomas Östros.

Vad tycker du om regeringens sätt att sköta krisen?

– Jag menar att det behövs större åtgärder för att klara varselsituationen och det har inte regeringen lagt.

Också den tidigare statsministern och partiledaren för socialdemokraterna, Ingvar Carlsson, vill se överläggningar mellan regeringen och oppositionen.

– Vi måste ha en beredskap för det oväntade och vi måste då kunna handla snabbt. Och har man då före dess drivit en hård blockpolitik kan det vara svårt att få en opposition att ställa upp på sådana villkor, säger Ingvar Carlsson.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt svarar undvikande på frågan om samarbete över blockgränserna.

– Nu är stunden inne att visa ledarskap för hela Sverige och inte hemfalla åt partipolitiskt politiserande. Vi visar att vi agerar och vi visar att vi genomför rätt åtgärder. Diskussioner får vi i så fall föra åtgärd för åtgärd. Jag noterar att den inriktning som vi har ungefär är den som väldigt många säger att vi bör ha, säger statsministern.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".