LO:s ordförande kritiseras efter strejkuttalanden

LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin tycker att Kommunals krav på löneökningar på 5.5 procent är i överkant.Det här har retat upp Lena Ezelius, ordförande för en av Kommunals sektioner i Stockholm. LO-ordförandens budskap till de som strejkar är: arbetare bliv vid din läst, tycker Lena Ezelius.
– Spontant så blir man ju skitförbannand. Vi har gått ut i en trejk där 5,5 procent motsvarar 880 kronor för våra medlemmar. Våra medlemmar är ute i konflikt nu, med konflikterästtning, strejkvakteri med allt vad det innebär. Jag tycker det är skamligt att vår egen familj går ut och talar om att 880 kronor är för mycket, säger Lena Ezelius och fortsätter: – Det är alltid de som har mer lön än vi har som uttalar sig. Jag tycker det är oförskämt och skamligt. Jag känner mig skitförbannad. Wanja Lundby Wedin håller fast vid att hon står bakom kravet på 5 procent, men att kravet kan bli svårt att få igenom utan att hota LO:s samordning. Men att det skulle handla om att hon vill blidka de LO-förbund som inte ställer sig bakom kommunals krav, det håller hon inte med om. – Nej, jag ska inte blidka några förbund. Det är en realitet, och eftersom man frågar efter LO:s samlade stöd: Ja, det finns ett samlat stöd om att verkligen få upp lägstalönerna och det finns ett samlat stöd om att få upp lönerna när det gäller de kvinnodominerade jobben. Men när det gäller den samordning som vi är överens om inom LO så är 5,5 procent lite i överkant kring vad som är möjligt. Vända kampen mot arbetsgivare Ylva Törn, Kommunals ordförande, har under dagen inte velat kommenetera Wanja Lundby Wedins uttalande, utan hälsar via sin pressekreterare att kampen ska vändas mot arbetsgivarna. Lena Ezelius, Kommunal vid Gullmarsplan, håller med, men tycker att samma sak borde gälla Wanja Lundby Wedin. – Vår kamp är riktad mot arbetsgivaren, vår kamp är att de måste förstå att de måste betala oss högre löner. Då ska vi inte behöva rikta någon intern kamp inom LO-kollektivet. – Det innebär att det övriga LO-kollektivet antingen kan hålla mun, eller hålla med oss i våra lönekrav. LO:s ordföranden förstår att hennes uttalanden har väckt besvikelse. – Jag förstår att de som är ute i strejk vill känna ett odelat stöd. När jag nu säger så här förstår jag att en del undrar om de har LO:s stöd och det är viktigt att säga att de har LO:s samlade stöd i den här konflikten, säger, säger Wanja Lundby Wedin; LO:s ordförande.
Aina jutterström och Pia Lille

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".