Räntesänkning möjlig säger vice riksbankschef

Lägre räntor väntar, det har många ekonomer förutspått efter de senaste inflationsprognoserna. Och i dag bekräftade vice riksbankchef Lars Nyberg att reporäntan kan sänkas vid bankens nästa möte i början av juni.
Det är den svaga ekonomin både i utlandet och i Sverige som tillsammans med en drastiskt sjunkande inflation öppnar för en räntesänkning. Vice riksbankschefen beskrev det ekonomiska läget i sitt tal i Köpenhamn i dag på ett liknande sätt som statliga konjunkturinstitutet för snart två veckor sedan. Konjunkturinstitutet förespråkade då en sänkning på upp till 75 punkter - vilket skulle innebära kraftigt lägre boendekostnader för den som har bolån med rörligt ränta. Så mycket som en femtedel av räntekostnader skulle försvinna. Analytiker tror i dag på en sänkning i juni på mellan 25 och 50 räntepunkter, alltså upp till 0.5 procentenheter. Och eftersom situationen i Europa och USA är liknande, stundar åtgärder från såväl den europeiska som den amerikanska centralbanken för att få igång investeringar och konsumtion. Och det betyder troligtvis ytterligare räntesänkningar på båda sidor Atlanten. Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".