Blandade reaktioner.

Brittisk krisplan får både beröm och kritik

Det brittiska räddningspaketet för att försöka stabilisera bankerna har mötts med blandade reaktioner. Den brittiska staten går ju in med stora summor för att stötta bankerna. Börsen har vacklat fram och tillbaka efter regeringens besked.

– Jag tror att besluten vi har fattat är de rätta för att ta oss igenom det här. Bra, starka banker är viktiga för varje familj och varje företag i landet, säger premiärminister Gordon Brown.

Staten slussar nu in kapital i ett par av stora brittiska bankerna, däribland Abbeys, Barclays, Lloyds och Bank of Scotland. Det kan bli ännu fler framöver. 50 miljarder pund, drygt 600 miljarder kronor, har avsatts för detta. I gengäld får staten aktier i bankerna och blir därmed delägare.

Utöver detta frigör staten ännu mer pengar, över 200 miljarder pund, pengar som bankerna kan ansöka om att få låna om det skulle behövas. Staten kan också gå in och garantera lån mellan bankerna.

Frågan debatterades i parlamentet idag, onsdag. Konservativa torypartiet vill ha försäkringar om att skattepengarna går att få tillbaka och att det ska vara slut med de skyhöga bonusarna för bankernas toppchefer, men ger annars regeringen sitt stöd.

– Jag sa redan förra veckan att regeringen har vårt stöd, sa David Cameron i parlamentet. Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg säger också att nu måste partierna hålla sams.

– Vi måste visa allmänheten att vi kan arbeta tillsammans för att stoppa den här ekonomiska nedgången, sa Nick Clegg.

Frågan är nu vad bankpaketet får för effekter, tillsammans med den sänkta räntan.

Något överraskande kom ju beskedet redan på onsdagen om att Bank of England sänker sin styrränta från fem till 4,5 procent. Ett besked som välkomnas av många, till exempel den brittiska tillverkningsindustrin.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".