Dystert IMF ändrar prognoser

Världsekonomin är inne i en mycket djup nedgång, men risken för att det blir en depression av 30-talstyp är nästan obefintlig, anser Internationella Valutafonden. IMF har kommit med en ny prognos på onsdagen.

Om det inte blir en depression kan världen åtminstone delvis tacka Kina för det, vars ekonomi visat sig motståndskraftig, menar IMF.

För industriländerna ser det extremt dystert ut och IMF har reviderat ned sina prognoser starkt jämfört med för bara några månader sedan.

I både USA och euro-området kommer det att bli nolltillväxt nästa år. Men då börjar också en viss återhämtning, även om den kommer att bli extremt hackig. Nergångar som har föregåtts av finansiell oro, som nu, brukar bli de mest svårhanterliga, säger IMF.

Men om de ledande länderna koordinerar sin ekonomiska politik ska det under alla omständigheter inte behöva bli någon depression, det vill säga extremt djup lågkonjunktur.

Trots de stora problemen räknar IMF med att världsekonomin ökar med knappt fyra procent i år och tre procent nästa år. Det beror på att tillväxten hålls uppe i en rad nya industriländer som Kina och Indien trots att de också drabbas av finanskrisen.

IMF räknar med att Kina kommer att växa med nio-tio procent både i år och nästa år. Tillsammans med att råvarupriserna slutar att öka och att botten blir nådd för bostadsmarknaden i USA så kan det leda till en viss återhämtning för världsekonomin från nästa år, enligt IMF.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista