Splittrat ANC kan leda till nytt parti

I Sydafrika kan splittringen i regeringspartiet ANC leda till skilsmässa och att ett nytt parti bildas. Det säger den förre försvarsministern Musioa Lekota, som säger sig tala för många inom partiet som är missnöjda med arrogansen i partiets ledning och bristen på medbestämmande.

– Vi måste stå upp emot den felaktiga riktning som partiet är på väg åt, arrogansen och tendensen att berika sig själv på andras bekostnad, sa Mosiuoa Lekota.

Han attackerade bland andra ANC:s partiordförande Jacob Zuma som har ett åtal hängande över sig, och ungdomsförbundets ordförande Julius Malema som har sagt att han är beredd ”att döda för att Zuma ska blir president”. Lekota sa att partiet är på väg att ställa folkgrupper mot varandra.

Hundratals medlemmar har redan lämnat partiet eftersom de anser att ingen lyssnar på dem, sa han. Inom ett par veckor kommer man att hålla en konferens för att diskutera om det finns utrymme för demokrati, jämlikhet och likhet inför lagen inom ANC eller om man måste bilda ett nytt parti.

– Det är som ett förhållande, där den ena parten har beställt skilsmässohandlingar, sa han.

Medan många önskar mer klarhet i hur många som stödjer idén om ett nytt parti, så varnas Lekota av ANC:s ordförande Jacob Zuma för att ”utnyttja partistrukturer för att försvaga ANC”, och partiets skattmästare Mathews Phosa säger att det ännu inte är för sent för försoning.

Detta enligt nyhetsbyrån Sapa som också skriver att ANC:s allianspartner, kommunistpartiet, dömer ut talet om ett nytt parti och säger att det kommer att misslyckas.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista