Totalt jobbar runt 5 000 personer inom trähusindustrin. <nobr>Foto: Fredrik Persson/Scanpix.</nobr>

Småhustillverkarna drabbas av finansoro

De svenska småhustillverkarna är vid sidan fordonsindustrin en av de branscherna som tydligast märker av finansoron och konjunkturnedgången. Nära en tredjedel av marknaden har försvunnit på ett år.

De senaste veckorna har många anställda varslats om uppsägning. Claes Pettersson jobbar på Willa Nordic i småländska Stockaryd som varslat två gånger den senaste tiden.

– Det är väldigt tufft. Man hör hela tiden när man lyssnar på radion att det är mycket uppsägningar, ingen som köper hus och det här med bankerna så det är mycket som snurrar i huvudet. Man vet att folk får gå och jag vet inte själv hur jag kommer att drabbas. Det är tufft att inte veta hur framtiden blir, säger Claes Pettersson.

Trots två varsel på kort tid så är det fortfarande full verksamhet i Willa Nordics fabrik här i Stockaryd. Men orderböckerna har blivit allt tunnare och av de nästan 90 anställda i våras kommer inom kort bara ett drygt 50-tal vara kvar om varslen löses ut.

Så ser det ut för många av småhustillverkarna. Efter några år av uppgång så har det nu låst sig och många företag har fått säga upp personal.

Anders Dahl är vd för Willa Nordic och även ordförande för branschrådet inom hustillverkarnas organisation TMF.

– Det är väldigt oroligt. Det är en väldigt svag orderingång och vi kommer från en högkonjunktur med fullt blås i alla maskiner och alla anläggningar. Nu faller efterfrågan drastiskt och snabbt och det är bökigt för oss, säger Anders Dahl.

Kommer det snabbare än väntat det här?

– Det har fallit lite under våren men det har fallit väldigt efter semestern, i alla fall för vår del, säger Anders Dahl.

Vad tror du själv är orsaken till att det går så snabbt?

– Att det går så snabbt nu tror jag tror jag beror på den finansiella oron, oron på världens börser och finanskrisen, säger Anders Dahl.

Totalt jobbar runt 5 000 inom trähusindustrin, närmare 500 av dem har varslats sedan i somras. En förklaring till att trähustillverkarna är snabba med sina varsel kan vara minnena från början av 90-talet då 85 procent av marknaden försvann på ett år och var tredje anställd fick gå.

Den situationen vill ingen ha igen, och företagen väljer därför att agera snabbt. Branschen tror ändå på en vändning, och gårdagens räntesänkning ger därför hopp menar Anders Dahl.

– Det finns ett fundamentalt behov av bostäder i Sverige och det kommer att vända. Det är definitivt så, frågan är bara när. Vi ser till att vårt företag överlever den här nedgången för att sedan kunna vara med när det vänder igen, säger Anders Dahl.

För de anställda är det bara att hålla ut. Claes Pettersson blev själv av med jobbet vid förra krisen för hustillverkarna.

– Jag hoppas att det kommer att vända, så att jag får fortsätta jobba här i Stockaryd. Jag trivs jättebra på det här företaget så jag hoppas verkligen att det vänder, säger Claes Pettersson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".