Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande.

LO stödjer samarbetet mellan s och mp

Miljöpartiet får många inom LO att se rött på grund av partiets inställning till arbetsrätten. Men för att ha en chans att återta regeringsmakten i nästa val är LO-förbunden beredda att stödja det samarbete som blev klart under onsdagen mellan socialdemokraterna och miljöpartiet.

– När det gäller frågor kring arbetsrätt, när det gäller inte minst frågor kring a-kassan så är det naturligtvis oerhört viktigt att vi vet att den regeringen för en politik för en bra och hållbar arbetslöshetsförsäkring och en trygg arbetsrätt, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Men det viktigaste är att vi får en socialdemokratiskt ledd regering, så att vi får stopp på den rovjakt på löntagarnas trygghet som finns idag, tillägger hon.

Miljöpartiet gjorde för flera år sedan upp med de borgerliga partierna om att små företag får undanta två personer från LAS, lagen om anställningsskydd. Detta kan folk inom LO inte acceptera. Miljöpartiet är ett rött skynke för många inom LO, säger Ella Niia ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

– Det finns en väldig ilska bland många fackliga medlemmar om miljöpartiets syn på arbetsrätten.

Hans Tilly, som är ordförande i Byggnads, säger att Mona Sahlin måste reda ut miljöpartiets inställning till arbetsrätten om samarbetet ska kunna fungera.

Lars Anders Häggström, som är ordförande för Handels, säger att inte får finnas några oklarheter om arbetsrätten.

– Ja, då måste ju Mona Sahlin ta en funderare på hur de ska handskas med den frågan, för då klart, då blir det ju kritik från vårt håll, säger Häggström.

Inom LO ses miljöpartiet ändå som en möjlig samarbetspartner, trots att de i en del frågor ligger nära de borgerliga. Inom LO finns också en vilja att få med vänsterpartiet i samarbetet.

Att socialdemokraterna som tidigare skulle kunna bilda regering på egen hand med stöd av andra partier anses nu vara ett passerat stadium, säger Lars Anders Häggström som är ordförande för Handelsanställdas förbund.

– Det tror jag, den tid de bara kan diktera villkor, det tror jag är en riktig bedömning. Det klart att man kan ju inte förvänta sig att partier bara ska ställa upp som stödpartier.

Ella Niia i Hotell- och restaurang tycker att miljöpartiet har visat prov på förändring under senare tid och hoppas att det också gäller arbetsrätten.

– Det krävs en ändrad syn från miljöpartiets sida bland annat i arbetsrätten, för att den här konstellationen då ska bli ett vinnande koncept i de breda fackliga lägren, anser Ella Niia.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".