Henry Paulson. Foto: Evan Vucci/Scanpix.
finanskrisen

USA manar till fortsatt krissamarbete

Den unika samordnade räntesänkningen under onsdagen lyckades inte bromsa fallet på de stora börserna. Men USA:s finansminister Henry Paulson manar regeringar världen över att fortsätta samarbetet för att bekämpa krisen.

Wall Street sjönk inte lika mycket som de stora europeiska börserna, den gick tillbaka 2 procent men det är sjätte dagen i rad med nedgång, trots miljardpaket och alltså gemensam räntesänkning.

Men USA:s finansminister Henry Paulson säger att ingen land kan längre enskilt lösa de ekonomiska problemen, underförstått inte ens USA, och han vill att det inledda samarbetet fortsätter.

I morgon, fredag, möts finansministrarna i de sju ledande industriländerna i Washington för att diskutera vidare hur man kan lösa upp knutarna i världsekonomin, även Ryssland bjuds in på ett hörn trots oenighet om Georgien-kriget.

USA:s bidrag till den gemensamma centralbanksaktionen var en sänkning av räntan med en halv procent till låga 1,5 procent. Att räntesänkningen inte fick större effekt är lite illavarslande för USA, snart kan den inte sänkas mycket mer och då står Federal Reserve utan sitt viktigaste vapen, ungefär som Japan på 1990-talet.

I USA är det många som undrar varför räddningspaketet på 700 miljarder dollar inte börjar ge effekt. Paulson säger att det kommer att dröja flera veckor innan man kan börja köpa ut de dåliga lånen som är grunden till krisen.

Samtidigt fortsätter de akuta problemen försäkringsjätten AIG som redan fått ett lån på 85 miljarder dollar, cirka 600 miljarder kronor, har ni beviljats ett nytt lån på nästan 40 miljarder dollar.

Paulson säger också att man måste räkna med att fler finansinstitut kommer att gå i konkurs.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".