Cypernfrågan inte löst trots öppnad gräns

Mer än halva den samlade befolkningen på Cypern har besökt den motsatta sidan sedan gränsen mellan norra och södra delen av Cypern öppnades för en månad sedan. Öppningen av gränsen innebär att turk– och grekcyprioter kunde träffa varandra för första gången på 29 år. Trots detta har Cypernfrågan ännu inte fått någon politisk lösning.
Gemensamt demonstrationståg Eleftherias torget som utgör hjärtat av den delade huvudstaden Nicosia på Cypern sjuder av liv på kvällarna och för första gången på nästan 30 år ljuder nu det turkiska språket vid sidan av det grekiska. För första gången på lika lång tid samlades grek– och turkcyprioter här på torget den första maj i år till ett gemensamt demonstrationståg bara en vecka efter att övergången mellan de båda sidorna öppnades. Hårt tryck på ledare Det kan se ut som en gåta att den hårdnackade turkcypriotiska ledaren Rauf Denktash tog initiativet till öppningen snart ett år efter det att han hade förkastat FN:s senaste plan för en återförening. Svaret antas vara det hårda trycket från de egna turkcyprioterna. I våras demonstrerade de i stora massor för få slut på delningen av ön. Fara med minskat press Faran är att pressen på Denktash nu har minskat när befolkningen i det fattiga norr i någon mån kan ta del av välståndet i söder. Det säger den brittiske Cypernkännaren James Ker-Lindsay. – Mycket av det tryck på Denktash som hade byggts upp och som förmodligen skulle ha blivit till allt mer förbittrad kritik månaderna före Cyperns inträde i EU första maj 2004, säger han. Taggtråd, bensinfat och bildäck Gågatan Ledra Street i Nicosias gamla stad lockar turkcypriotiska ungdomar med ”kaffe latte” och märkeskläder. Gatan på den turkcypriotiska sidan slutar abrupt vid stilleståndslinjen där muren tar vid. Muren som tidigare bestod av taggtråd, bensinfat och bildäck omgivna av ruiner och vildkatter. Idag är den en vacker träfasad med blommande pelargonior och kaféerna kryper tätt intill. Men banderollen på den till synes idylliska muren säger att frihet bara vinns med uppoffringar och blodspillan. En påminnelse om att den ”gröna linjen” i Nicosia kanske är svårare att forcera än Berlinmuren. Här var det en etnisk konflikt som skar av Ledra Street på mitten.
Titti Nylander, Nicosia på Cypern
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".