Palestinier i Betlehem i fredlig protest

Palestinierna i flyktinglägren vid Betlehem protesterar på ett annorlunda sätt mot den israeliska ockupationen och mot isoleringen av de palestinska områdena. Istället för våldsamma demonstrationer visar de upp hur livet var förr i deras byar som ligger i den del av Palestina som numera är Israel.
Kvinnorna i byn sjunger när de lagar mat tillsammans över öppen eld precis som de gjorde i hembyn innan de fördrevs av israelerna för 55 år sedan under den ”nakban” – katastrofen. De äldre vill visa de yngre palestinierna hur det var förr, varför de längtar till sina hem som är förbjuden mark. Protest utan våldsamheter Det här är en protest utan några som helst våldsamheter varken mot fördrivningen, mot ockupationen, mot isoleringen eller mot det nya förbudet för palestinierna att ta sig mellan de palestinska områdena och Israel. Trots den fredliga protesten är budskapet hårt. Nadji Auda som bor ett av flyktinglägren nära Betlehem säger att han lär sin son att det är israelerna, eller åtminstone den israeliska regeringen, som är terrorister. – Israelerna är terrorister för de kommer med sina stridsvagnar och förstör våra hem i flyktinglägren och dödar många, förklarar Nadji Auda. Isolerade områden Betlehemborna kan se Jerusalem på avstånd där många har, eller rättare sagt har haft, sina jobb. Men de får inte längre komma dit. Israelerna har isolerat de palestinska områdena för att undvika att fler palestinska självmordsbombare tar sej in i Israel. Ett meningslöst drag enligt många palestinier. – Du kan aldrig, du kan aldrig stoppa en desperat ursinnig människa som är beredd att dö. Det bara är så enkelt! säger Mohammed Jaradat.
Christer Fridén, Betlehem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".