Jubel mötte Sörenstam trots utslagningen

Annika Sörenstam lyckades inte kvalificera sig till helgens fortsatta spel i herrtourtävlingen i golf i Texas. Med sammanlagt fem slag över par var Annika Sörenstam fyra slag från kvalgränsen - men hon möttes ändå av jubel bland de många åskådarna som följde hennes spel.
Det var ingen tvekan om vem som var centralfigur de här två dagarna på Colonial Golf Club. Tusentals åskådare hade samlats för att se Annika Sörenstam avsluta sin historiska medverkan i en herrtour-tävling i golf. Enligt henne själv både den första och den sista. Tårarna kom Efter en runda som inte gick som hon hade tänkt sig fick hon i alla fall avsluta med en vacker putt på det 18:e hålet inför den jublande och applåderande publiken. Då kom några tårar. Det gjorde det även på den internationell presskonferensen lite senare. Tårarna var ett resultat av anspänningen som släppte, själva upplevelsen som hon sade att hon drömt om och kanske lite besvikelse. Tårarna var också ett tecken på att hon var rörd det enorma stöd hon fått – både från andra spelare, även sådana som tidigare varit kritiska till hennes start, och framförallt från publiken här i Fort Worth. – Ja det har varit fantastiskt, alla har varit otroliga, säger Annika Sörenstam. Hur har reaktionerna från andra spelare varit? – Det är detsamma där. Alla har varit väldigt positiva och önskat mig lycka till, det har varit jättekul. Levt en dröm Vad tycker då Sörenstam om att hennes deltagande i tävlingen fått en sådan enorm uppmärksamhet och kanske ökat intresset för golf, inte minst bland yngre tjejer. – Vi får se, det viktigaste här är att meddelandet är att man ska följa sin dröm dit hjärtat tar en. Det är det som hänt med mig den här veckan att jag verkligen har fått leva en dröm som jag troligtvis inte kommer få leva igen. – Men jag kommer aldrig glömma detta och som idrottskvinna och idrottsman får man säga att man alltid ska försöka bli bättre och bättre. Tack vare att jag kom hit har jag tränat mycket mer och det jag lärt mig den här veckan gör mig nästan säker på att mitt golfspelande nått en annan nivå. Med beröm godkänt Amerikanska medier gav henne med beröm godkänt för sin insats. De kritiska inläggen har varit få de här dagarna och publiken var också nöjd. – Jag tycker det är fantastiskt. Hon har mycket press på sig och hon spelade bra igår. Idag hade hon än mer press på sig och under de här omständigheterna var hon fantastisk, säger Dan, en av åskådarna. Dan och hans fru Wendy bar båda de stora gröna knapparna med budskapet ”Go Annika” – knappar som nu kan vara värda en liten summa, enligt Dan. – Vi har våra knappar och nu säljs de dyrt på internet – vi fick dem för tre dollar, säger Dan och förklarar att han vill behålla sin knapp som ett minne av dessa historiska golfdagar med en svenska i centrum.
Anders Ask, Fort Worth i Texas
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".