Facklig protestdag mot regeringen i Tyskland

I Tyskland har fackföreningsrörelsen kallat till protestdag mot den socialdemokratisk/gröna regeringens reformagenda. Men regeringen Schröder får också stöd från oväntat håll.
På fredagen var det födelsedagskalas i Berlin. Födelsedagsbarnet, det 140 år halvpigga socialdemokratiska partiet i Tyskland, gjorde vad det kunde för att få till lite partystämning. Blair hade varit på besök, Persson med, det talades, det applåderades. Maffiafamilj Ändå påminde stämningen bitvis om någon maffiafamiljs storslagna kalas där man ändå vet att fienden sitter och ler pliktskyldigt vid bordet för att när tillfället bjuds sticka kniven i ryggen i värdfolket. Det handlar om de ledande fackföreningarnas mest prominenta gestalter som på fredagen applåderade och kramades lite avmätt. Dagen därpå, på lördagen, manade de till landsomfattande protester mot socialdemokraternas reformprogram som drabbar de redan svaga alltför hårt enligt facket. Sticker kniven i Många tvistar om vem som är den gode i detta drama och om vem som egentligen sticker kniven i vem. Klart är att idag får regeringen igen höra visselpiporna ljuda, harskramlorna rassla och talkörerna kräva att Schröder drar tillbaka kraven på att arbetslöshetsersättningen förkortas och anställningsskydden luckras upp. Fackens protester blir den sista stora manifestationen mot regeringens agenda 2010, som reformprogrammet kallas. Nästa söndag håller socialdemokraterna en extra insatt partidag där reformprogrammet skall upp till omröstning. Oväntat stöd Ingen tror att vänsterflygeln inom partiet kommer att fälla regeringen när det kommer till kritan. Men det finns en risk att de inre stridigheterna och kollisionskursen med facket ändå försvagar regeringen dramatiskt. På lördagen fick Gerhard Schröder också oväntat stöd för sina reformplaner när 100 ekonomer nu uppmanar samtliga partier att genomföra reformer. Många av dessa ekonomer brukar vanligtvis kritisera socialdemokraternas politik men de menar att reformer nu behövs eftersom Tyskland just nu ser en dramatisk ökning av arbetslösheten och en finanskris som måste brytas. Ekonomerna uppmanar alla partier att bortse från taktiskt tänkande och stödja de reformförslag som finns. Ett upprop som ger facken vatten på sin kvarn i uppfattningen att reformprogrammet främst gynnar företagarna och inte löntagarna.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".