1 av 2
Fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio har länge varit aktuell som kandidat till Nobelpriset i litteratur. I år var det hans tur. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
klicka för grafik
Nobelpriset

Litteraturpriset till Jean-Marie Le Clézio

Uppdaterad 15:34
På torsdagen presenterades 2008 års nobelpristagare i litteratur. I år går priset till den franske romanförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio.

– Jag är mycket rörd och tacksam. Det är en stor ära för mig, säger Jean-Marie Gustave Le Clézio i en intervju med Sveriges Radios Kulturnytt.

På slaget klockan 13.00 läste Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl upp namnet på 2008 års Nobelpristagare i litteratur i Börshuset i Stockholm.

Le Clézio beskrivs i Svenska Akademiens motivering som ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Romanförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio är född 1940 i Nice.

Han väckte stor uppmärksamhet med sin debutroman ”Le procès-verbal”, på svenska översatt till ”Rapport om Adam”, som kom 1963. Hans stora genombrott kom dock 1980 med romanen ”Öken”.

Just ”Öken” refererar Svenska Akademin till i sin utnämning. Den ”innehåller storslagna bilder av en förlorad kultur i den nordafrikanska öknen, som kontrasterar mot en skildring av Europa sett med de oönskade invandrarnas ögon”, står det i motiveringen.

– Det viktigaste för mig är att visa generositet både när det gäller människor och naturen, säger Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Förra året kom hans senaste roman ”Allt om vind” ut på svenska.

Fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio har sina rötter på ön Mauritius, som han också kallar sin hemliga trädgård. I december kommer han till Stockholm för att ta emot litteraturpriset - trots sin motvilja mot stora tillställningar.
Tidigare i år belönades Le Clézio med Stig Dagerman-priset.
Förra året fick den engelska författaren Doris Lessing Nobelpriset i litteratur. Bland andra pristagare under 2000-talet återfinns Orhan Pamuk från Turkiet, Harold Pinter från Storbritannien, J.M. Coetzee från Sydafrika och Elfriede Jelinek från Österrike.

Senaste gången en svensk fick Nobelpriset i litteratur var 1974. Då belönades Eyvind Johnson och Harry Martinson med utmärkelsen.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista