”De andra har lierat sig med arbetsgivaren”

I Ekots lördagsintervju anklagade Kommunals ordförande Ylva Thörn de LO-förbund som kritiserar Kommunals lönekrav för att liera sig med arbetsgivarna.
– Det är ju så att med varje sådant där uttryck som kommer så spelar man med på arbetsgivar sidan som tycker att våra krav är alldeles för stora och alldeles för tuffa och att man inte har råd. – Men det får vi alltid och på det sättet menar jag att man har lierat sig med arbetsgivaren. Irriterad Det var en märkbart irriterad Ylva Thörn som kommenterade de senaste dagarnas kritik mot LO:s lönekrav från andra LO-förbund. Kritiken har gått ut på att Kommunals krav på 5,5 procent i löneutrymme skulle riskera att dra igång en spiral av krav från andra grupper och hota samordningen inom LO. ”Jag gillar det inte” Ylva Thörn tycker inte om att det här framförs offentligt mitt under pågående strejk. – Jag gillar inte det. De kan gärna ringa upp mig och tala om att de tycker så. – Jag tycker återigen att det är förvånansvärt att man för detta på det här sättet. Kvinnor som slår mot varandra I ekot på fredagen fällde både Handels ordförande Ninel Jansson och Pappers ordförande Sune Ekbåge kritiska omdömen om Kommunals lönekrav. I lördagsintervjun bemötte Ylva Thörn angreppet från Ninel Jansson. – Man blir fundersam och samtidigt blir jag väldigt besviken måste jag säga. Vi är två förbundsordföranden som är kvinnor i LO idag och nu upplevs det som att vi står och slår mot varandra. – Vi har båda medlemmar som finns i låglöneyrken, som behöver uppvärderas vad gäller arbetsinnehåll, lönemässigt och så vidare. – Jag tycker det vore bättre om vi förde den kampen gemensamt och inte på detta sättet. Tveksam till EMU LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sade på fredagen om Kommunals krav att de var ”i överkant” och att det om det gick igenom skulle äventyra aarbetsmarknadsläget och sysselsättningen. Inte heller det uttalandet gillar Ylva Thörn. – Jag tycker att på det sättet är det inte bra därför att jag vill påstå att vi äventyrar inte någon sysselsättning med detta. Kommunalordförande berättade också att hon är tveksam till EMU. Ylva Thörn är orolig för att ett medlemskap i valutaunionen kan hota den svenska välfärden. Hon är också skeptisk till statsminister Göran Perssons påstående att de kommunalanställda får högre löner om Sverige går med i EMU. – Det är väl lite tveksamt kan jag säga, det tror jag inte är någon automatik i det. Det parti som du är med i vill gå med, vad är det som gör dig mer tveksam? – Det handlar faktiskt om välfärdssektorn och hur vi ska kunna upprätthålla en bra välfärd.
Tomas Ramberg, Ekots lördagsintervju
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".