FN varnar för strider i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad 17:50

FN:s säkerhetsråd har uppmanats att ingripa i vad som ses som en överhängade risk för en attack i östra Kongo-Kinshasa. Det har observerats koncentrationer av militära trupper i Rwanda, på gränsen mot Kongo, som anklagar Rwanda för att planera en attack.

Anklagelsen om ett planerat anfall från Rwanda kommer från Kongos utrikesminister. Men Rwanda avfärdar anklagelserna som ”löjliga”.

Överstelöjtnant Jean-Paul Dietrich på FN-styrkan Monuc i Kongo säger att situationen är mycket spänd och misstron stor från båda sidor i konflikten, Kongos armé och rebelledaren Laurent Nkundas tutsi-trupper.

På Rwandas sida om gränsen har man observerat koncentrationer av militära trupper, men enligt Dietrich är det troligt att det är Nkundas armé med förstärkning av före detta soldater från Rwanda och Burundi och som kan vara klädda i bland annat rwandiska uniformer.

Striderna i regionen har tilltagit sedan slutet av augusti och rebelledaren Nkunda har nyligen varnat för att konflikten kommer att utvidgas i hela landet.

Situationen just nu hotar fredsavtalet som undertecknades i januari.

FN:s Monuc-styrka i Kongo består av totalt 17 000 man. De har begärt förstärkning och förbättrad utrustning. Senast idag, torsdag, var det folkliga protester i Goma mot Monuc-styrkan, som anklagas för att inte göra tillräckligt för att stoppa våldet.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista