Bostadsbyggandet minskar kraftigt 2009

Bostadsbyggandet kommer att minska kraftigt nästa år, spår byggindustrin. Att investeringarna trots det ökar något nästa år beror på att regeringen satsar fem miljarder kronor på investeringar i infrastruktur.

– Regeringens satsning är inriktad framför allt på underhållsinvesteringar på väg- och järnvägssidan, men även att projekt som riskerar att inte komma igång eller förskjutas faktiskt startar. Vindkraften är intressant på den privata anläggningssidan. Där ser vi att en kraftig utbyggnad är på gång. Det kommer att komma på lång sikt men vi tror även att det under det kommande året sker en utbyggnad, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier.

Det blir de offentliga infrastrukturinvesteringarna som kommer att rädda den svenska byggindustrin nästa år.

Bostadsbyggandet bromsar drastiskt och nyproduktionen går ner med hela 11 procent; Bara 15 000 flerbostadshus påbörjas mot dubbelt så många 2006.

Men i och med att de offentliga infrastruktursatsningarna ökar med 16 procent, så räknar byggindustrin ändå med en nettoökning av investeringarna på 1 procent nästa år.

I den pågående finanskrisen, kan byggindustrin ha en fördel av långa planeringstider, säger Fredrik Isaksson.

– Framför allt på anläggningssidan är det ju väldigt långa tidshorisonter. Så den känns ju mer stabil. Däremot ser vi att den kraftiga inbromsningen på bostadsbyggandet till stor del beror på att hushållen får det svårare att låna pengar framöver.

Skulle en ytterligare sänkt ränta vara bra för din bransch?

– Ja, absolut. Lägre kostnader för investeringar är ju positivt. Men nu kanske problemet snarare är tillgången på finansiering, säger Fredrik Isaksson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista