Uigurer begärs utlämnade till Kina

Kina begär att USA ska lämna ut 17 kinesiska muslimer som hålls i den amerikanska militärens fångläger i Guantánamo på Kuba. Muslimerna från Xinjiang i Kina är inte längre intressanta för den amerikanska militären. I Kina riskerar de inkorrekta rättegångar och hårda straff och inget annat land i världen vill ta emot dem.

Kina begärde på torsdagen att de kinesiska muslimerna ska utlämnas, men USA:s regering tvekar eftersom de riskerar tortyr och dödsstraff i Kina.

De 17 uiguriska männen tillfångatogs under det amerikanska kriget i Afghanistan 2001 och har hållits i sju år utan rättegång i Guantánamo på Kuba. Nu ska de släppas, men har ingenstans att ta vägen. En federal domstol har sagt att de bör få komma till USA, men det går inte Bush-regeringen med på.

De kinesiska muslimerna på Guantánamo tillhör folkgruppen uigurerna och kommer från regionen Xinjiang i nordvästra Kina. Xinjiang är rikt på olja och naturresurser och styrs hårdhänt av hankineser, medan de turkisktalande uigurerna upplever stark etnisk diskriminering och stora svårigheter att konkurrera med miljontals nyinflyttade kineser.

Kinesiska myndigheter försöker att bryta ned Xinjiangs muslimska tradition och använder hotet från religiösa extremister som motiv för mycket hård kontroll av vanliga uigurers liv.

I juli i år avrättade Kina två uiguriska män som anklagades för att tillhöra den terrorstämplade organisationen Östturkestans islamiska rörelse som vill ha självständighet i Xinjiang. Tre andra dömdes till villkorligt dödsstraff och tio dömdes till livstids fängelse.

2006 frigav USA fem uiguriska fångar från Guantánamo. Liksom nu krävde Kina att männen skulle utlämnas, men på grund av att man befarade att de skulle utsättas för förföljelse, tortyr eller dödsstraff skickades de inte tillbaka till Kina.

USA vägrade att ge dem uppehållstillstånd och det enda länd som vågade erbjuda dem en fristad var Albanien. Hittills har inget land erbjudit sig att ta emot de övriga uiguriska fångarna från Guantánamo.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".