Mörk framtid för kommuner och landsting

Ekonomin i landets kommuner och landsting sviker. På torsdagen presenterade Sveriges Kommuner och Landsting sin prognos över skatteunderlaget och det är en dyster bild som målas upp.

– Det betyder att det blir ännu kämpigare att få ihop budgeten för 2009. Sannolikt kommer ett antal landsting och kommuner att vara tvungna att spara, eller åtminstone att justera sina planer. Sannolikt innebär det också på vissa håll att man får skära ner verksamheten för att undvika underskott, säger Clas Olsson, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

SKL skriver ner sin prognos för hur stort skatteunderlaget, alltså hur mycket skattepengar som kan väntas komma in, blir framöver.

Jämfört med prognosen för augusti tror nu SKL att skatteinkomsterna bli 0,8 procent lägre. En nedskrivning från fyra till 3,2 procent.

– På så här kort tid är det en kraftig nedskrivning, säger Clas Olsson.

– Det är ju i ett läge där vi redan tidigare har reviderat ner prognosen och det lägger lite lök på laxen för kommuner och landsting som redan har ett knepigt budgetarbete.

Vad är det som ligger bakom det här?

– Man får väl understryka att redan prognosen för det kommande året är extremt osäker. Jag har sällan varit med om ett läge där det är så svårt att göra en prognos och det beror på finanskrisen.

– Vi skulle helst inte gått ut med några siffror alls i nuläget, men kommunerna och landstingen behöver det i sitt budgetarbete, säger Clas Olsson.

Han tror att nedskärningar och skattehöjningar är att vänta på en del håll. Fast vilka kommuner och landsting som drabbas och hur stora skattehöjningar det blir går inte att säga exakt idag.

– Det kommer att variera. Ofta blir det kanske en kompromiss mellan en viss skattehöjning och en viss kostnadsdämpning. Det brukar ligga i storleksordningen tio till 50 öre. Ibland har det hänt att något enskilt landsting och kommun höjt skatten med upp till en krona, säger Clas Olsson.

Kommer det att bli aktuellt nu?

– Jag tror inte att du kommer att få se så stora skattehöjningar som en krona, men 50 öre blir det nog.

Vad innebär det här för jobben inom offentlig sektor?

– Det kommer sannolikt att innebära att jobben i offentlig sektor stagnerar under några år och kanske till och med minskar, men det kommer att variera i enskilda landsting. 

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista