Tillskott glädjer efter rekordvarsel

Uppdaterad 16:00
Trots onsdagens omfattande varsel på Volvo Personvagnar råder en försiktig optimism. Orsaken är regeringens besked om att man omfördelar resurser så att arbetsförmedlingen får 1,5 miljarder kronor för att möta varslen.

– Det är 1,5 miljarder som ska fördelas över hela landet. En sak är att de är riktade hitåt till arbetsförmedlingen, men det andra är faktiskt vad som händer med dem. Det är först när man ser resultaten som man kan säga om det har varit ett steg i rätt riktning eller inte, säger Olle Ludvigsson, ordförande i Metalls verkstadsklubb på Volvo.

– Något man kan säga nu är att det känns som om regeringen i alla fall har förstått lite av hur vi har det här.

Det råder en dämpad stämning på Volvo Personvagnars fabriker dagen efter det stora varslet.

Totalt har 3 900 anställda varslats inom Volvo Personvagnar i Sverige i år. Om man räknar med utlandsanställda och konsulter blir siffran 6 000.

Varslen innebär att allt färre känner sig trygga. En av dem är Mattias Hansson som har jobbat i åtta år på Volvo, men åtta år upplever inte han som någon säkerhet.

– Inte en chans, det vet man aldrig. Man får se i december, säger Mattias Hansson.

Regeringen har ju givit arbetsförmedlingen 1,5 miljarder extra, lugnar det dig på något sätt?

– Allt sådant är ju välkommet nu. Så det är ju positivt. Men jag tror nog att det skulle behövas mer.

Pengarna, som tas från det som blivit över i jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa, ska fördelas över hela Sverige. Exakt hur mycket som hamnar hos arbetsförmedlingen i fordonskrisens Västsverige återstår att se.

Men Per Olsson som är chef för arbetsförmedlingen i Göteborg, säger att han nu får de resurser som behövs.

– Våra insatser handlar nu om i första hand matchning mot lediga jobb. Det är det helt avgörande som vi ska ägna oss åt. Det andra är arbetsmarknadspolitiska insatser för att komma över trösklar så att man snabbt kan matchas mot lediga jobb. Så enkelt är det, säger Per Olsson.

Michael Langfjell som har jobbat i fyra år som pressmekaniker på Volvo Personvagnar, är redan övertygad om att han förlorar sitt jobb. Han tror inte att regeringens omfördelning av pengar spelar särskilt stor roll.

– Finns inte jobben så spelar det ju inte så stor roll att arbetsförmedlingen får extra pengar. Det hade varit bättre att sätta dem till pensionspengar för de som är nära pensionen och vill sluta, säger Michael Langfjell.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista