Under 2007 kom en halv miljon turister till Island. <nobr>Foto: Virginia Mayo/Scanpix.</nobr>

Oviss framtid för isländsk turistindustri

Island är särskilt hårt drabbat när det gäller den finansiella oron i världen. Vid sidan av finansindustrin är turismen en viktig del av ekonomin, men raset för den isländska kronan är inte enbart av godo för den snabbt växande turismen.

Christiana Baier kommer från Tyskland och har precis anlänt till Reykjavik.

– Vi har precis rest runt Island, naturen här är verkligen vacker, säger Christiana Baier.

Tror du att finansoron påverkar turismen?

– Jag tror att människor väljer att resa till billiga länder där de får mer för pengarna, säger Christiana Baier.

Det är naturupplevelser som lockat Christiana Baier från Hamburg, som så många andra som kommer hit. Oron i världen tror hon kommer att gynna turistländer där det är billigt.

Ut från turistinformationen i Reykjavik kommer också Lee Paul från USA, i händerna har han broschyrer om saker han vill göra. Han ser att det kan finnas fördelar med att besöka landet nu när den isländska kronan rasat mot de stora valutorna.

– För mig är kursen bättre. Finanskrisen märks över hela världen och påverkar alla tror jag, säger Lee Paul.

Billigare har det blivit, efter kronraset de senaste dagarna har den isländska kronan nästan halverats gentemot euron det senaste året.

Isländsk turism är en av grundpelarna i Islands ekonomi, vid sidan av den skakiga finansbranschen. År 2000 kom det hit 200 000 turister, förra året hade antalet besökare ökat till en halv miljon.

Men det som hänt nu är allvarligt och kan också skada turismen, säger Erna Hauksdóttir, som är chef för turistbranschens arbetsgivarorganisation. Dels för att oron rent allmänt kan leda till att många avstår från att resa, dels för att en billigare krona inte bara har fördelar.

– För turisterna är det billigare att komma till Island, att gå på restaurang, gå på turer och sådant. Men företagen har sina skulder i utländsk valuta och de blir högre och högre, säger Erna Hauksdóttir.

Finns det risk för konkurser?

– I en sådan här situation finns det alltid en stor risk för konkurser, säger Erna Hauksdóttir.

Sören Granath, Reykjavik
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista