Förbryllad.

Ohly får dubbla budskap om samarbete

På onsdagen sa Mona Sahlin att vänsterpartiet inte får vara med i eventuell regering tillsammans med s och mp, men på torsdagen sa partisekreterare Marita Ulvskog att samtalen om ett samarbete med vänsterpartiet ska fortsätta.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly tycker att det oklart vad socialdemokraterna egentligen vill.

– Först fick jag signaler före den presskonferens man höll i går att man ville fortsätta diskussionen med oss, men på presskonferensen var det väldigt tydligt att vi hade försuttit vår chans. Sedan kommer det nya signaler nu om att man vill fortsätta att diskutera med vänsterpartiet. Sannolikt beror det på att man får väldigt stark intern kritik för att man går högerut och inte samlar oppositionen till ett alternativ, säger Lars Ohly.

I samband med presskonferensen när miljöpartiet och socialdemokraterna presenterade sitt samarbete, gjorde Mona Sahlin klart att vänsterpartiet inte får vara med. Inte ens om partiet går med på de budgetnormer som socialdemokraterna tidigare krävt att de ska acceptera.

– Om man inte ens under brinnande finanskris ser att man måste lämna de beskeden så är det väldigt svårt att ta det riktigt på allvar, sa Mona Sahlin.

Så vänsterpartiet är helt uteslutet från en eventuell regeringssamverkan om ni vinner nästa val?

– Detta är den koalitionsregering som vi tänker möta väljarna med 2010, sa Mona Sahlin då.

På torsdagen säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att partiet har gett Mona Sahlin mandat att fortsätta samtalen med vänsterpartiet.

– Det mandat som Mona Sahlin har fått från partiet är att snabba upp processen med miljöpartiet för att inleda ett samarbete som har en lite längre sikt. När det gäller vänsterpartiet har hon fått mandat att fortsätta samtalen i lite andra former och i ett lite annat tempo, säger Marita Ulvskog.

Men Mona Sahlin lämnar inget utrymme för en ny tolkning. Via sin pressekretare hälsar hon att det hon sa på onsdagens presskonferens är det som gäller.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista