Säkerhetsbrister stoppar räddningsteam i Algeriet

I Algeriet har mer än 2000 människor konstaterats döda efter jordbävningen i onsdags. Många områden är fortfarande inte genomsökta av professionella räddningsteam eftersom säkerheten är för dålig. Svenska räddningsverket fick avbryta sitt sökande på lördagen. På måndagen kommer den svenska styrkan att åka hem.
Sökandet efter överlevande skulle utföras i den lilla staden Dallis, men uppdraget fick alltså avbrytas då algerika myndigheter inte kunde ge räddningsarbetarna den säkerhet de behöver för att utför sitt arbete. – Där huset är hade det pågått en bröllopsfest på kvällen så att sexton personer hade blivit kvar i rasmassorna. Det var oerhört mycket folk i de här rasmassorna som försökte gräva loss, säger skadeplatschefen Anders Öberg. Tolkarna ignorerades Med hjälp av tolk försökte räddningsarbetarna få undan människorna som grävde i resterna av huset för att sökhundarna skulle kunna göra sitt jobb och försöka lukta sig till överlevande. Men tolkens uppmaning ignorerades, berättar Anders Öberg. – Folk var väldigt omskakade och försökte till varje pris få ut sina anhöriga så det slutade med att vi fick lämna. Det fanns inga möjligheter för oss att göra något. Hur uppfattade ni situationen med människorna där? – Det var väldigt mycket folk i ruinerna och det var en inte helt behaglig känsla med så mycket folk runt omkring som ryckte och slet i oss. Vi fattade beslutet att avbryta för det fanns inga förutsättningar för oss att göra vårt jobb. Militär ingrep inte Den algeriska militären och polisen fanns i närheten men de gjorde ingenting. Uppenbarligen hade de fått order om att inte ingripa mot den desperata folkmassan. Skadeplatschefen Anders Öberg tvingades fatta beslutet att lämna Dallis trots att 16 människor tros ligga under rasmassorna.
Caroline Salzinger, Algeriet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".