Många går till jobbet trots sjukdom

Mer än hälften av dem som är sjuka och egentligen borde vara hemma och vila upp sig går till arbetet i alla fall, det visar en undersökning som fackförbundet Unionen gjort bland sina medlemmar.

En av dem som biter i hop och jobbar trots att han är sjuk är Marcus Badman som Ekot träffade i centrala Stockholm.

– Nu till exempel känner jag mig inte helt kry, men jag går och knegar ändå, det är värt det, säger Marcus Badman.

Varför gör man det?

– Jag har inte råd att missa jobbet någon dag. Sen blir man ännu sjukare och får vara borta en längre tid istället men det blir liksom så, säger Marcus Badman.

Det är oktober och förkylningstider men många som borde återhämta sig arbetar ändå. Enligt en enkät som besvarats av cirka 800 av tjänstemannafacket Unionens medlemmar angav mer är hälften att de alltid eller ofta går till arbetet trots att de är sjuka.

Anledningen är framför allt att man har mycket att göra, berättar Åsa Erba-Stenhammar, avtalspolitisk sakkunnig på Unionen.

– Är man hemma och är sjuk så är det inte så att kollegan gör det utan högen växer på skrivbordet, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Är ni förvånade över det här resultatet, att folk går till jobbet trots att de är sjuka?

– Förvånade över att det är så pass många, särskilt med tanke på den senaste tidens rapporter över hur vi överutnyttjar alla våra system så är det intressant att se en motbild som visar att vi också sparar ganska mycket pengar genom att jobba när vi egentligen inte borde, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Tjänstemännen svarar att de går och jobbar med både magsjuka och feber i kroppen, och nio av tio arbetar när de är förkylda. Teknikutvecklingen har också gjort att många sköter arbetet hemifrån vid sjukdom.

Enligt Unionen visar sjuknärvaron på lojalitet med arbetsgivarna, men facket tror att medarbetarna på det här sättet på lång sikt riskerar att prestera sämre och efterlyser bättre planering på arbetsplatserna.

– Att man ska organisera sitt företag på ett bättre sätt så att man har möjlighet att vara hemma. Det ska finnas folk som kan ta över, det ska inte bara hänga på en person, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Men det måste väl bli mycket dyrare för arbetsgivaren?

– Eller inte. Är folk halvsjuka hela tiden så kanske man inte kan jobba med hundra procent utan sitter och gör femtio procent av sin kapacitet, säger Åsa Erba-Stenhammar.

En av dem som jobbar ibland trots att hon inte är frisk är Tina Hydling.

– Jag gör nog det mest för att jag har för mycket att göra på jobbet. Jag känner att jag borde göra vissa saker färdiga och så och då går jag, säger Tina Hydling.

Camilla Melander hör till dem som är mer noga när hon är förkyld.

– Då är jag hemma för jag vill ju inte smitta de andra, säger Camilla Melander.

Du är strikt?

– Ja, jag är faktiskt det, säger Camilla Melander.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista